Lov u mutnom
128

HDZ se ponovo bavi Ustavnim sudom FBiH: Čavara želi partijskog kolegu imenovati van procedure

S. Š. U.
Predsjednik FBiH želi imenovati kadar HDZ-a za sudiju Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)
Predsjednik FBiH želi imenovati kadar HDZ-a za sudiju Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)
Predsjednik FBiH Marinko Čavara donio je prije nekliko dana odluku kojom imenuje kadar HDZ-a Borisa Baruna za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Prema odredbama sporne odluke, Barun se imenuje iz reda hrvatskog naroda, a njegovo imenovanje upućeno je potpredsjednicima FBiH na davanje saglasnosti.

Takvim potezom, Čavara nije ispoštovao zakonom propisanu proceduru, a njegov prijedlog Boris Barun bio je u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine HDZ-ov zastupnik u Parlamentu FBiH, a prošle godine je bio kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud FBiH je nakon dugogodišnje blokade imenovanja sudija prošle godine konačno popunjen, pa je omogućen rad i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tog suda.

Na to imenovanje se čekalo tri godine, pa stoga iznenađuje iznenadna odluka Čavare da u sudijskoj nadoknadi vlastitog tehničkog mandata, kada traje proces imenovanja vlasti u Federaciji BiH, želi imenovati partijskog kolegu u Ustavni sud FBiH.

"Po mojim informacijama VSTV je dosta davno raspisao konkursnu proceduru, još u periodu kada se radilo imenovanje prethodnih sudija, odnosno u perodu kada je kolega Čavara blokirao procese", kazao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović za Klix.ba.

Procedura izbora i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH je da VSTV listu kandidata dostavlja predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH i federalnom Ustavnom sudu nakon čega sud svoje mišljenje dostavlja potpredsjednicima i predsjedniku FBiH.

"Nakon toga nas troje konsenzusom dostavljamo prijedlog o imenovanju, a odluku donosi Dom naroda FBiH i to je propisano. Ono što se dogodilo je da je VSTV raspisao konkurs i sljedeće što se dogodilo jeste odluka o imenovanju Borisa Baruna. Niti sam dobio konkursnu proceduru, odnosno dokumentaciju VTSV-a niti mišljenje Ustavnog suda. Da li je i Čavara ili je jednostavno uradio imenovanje proizvoljno, ne znam", ističe Dunović.

Naglašava kako ni potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović nije dobila potrebnu dokumentaciju te dodaje:

"Ovaj proces donošenja odluke je zaobišao sve procedure i oba potpredsjednika FBiH i Čavara je donio odluku o imenovanju, a pri tome predlaže sudiju koji je bio politički veoma aktivan, bio HDZ-ov zastupnik u Predstavničkom domu FBiH".

Ustavni sud FBiH ima devet sudija i sastav suda je trenutno popunjen, ali je u januaru sutkinja Kata Senjak stekla uslove za penzionisanje.

"Međutim, po odlukama visokog prestavnika od 2. oktobra prošle godine, sudija ne može biti penzionisan sve dok se ne izvrši proces imenovanja novog sudije. Dakle, ne može se desiti ono što se dešavalo prije, a to je da jedan sudija ode u penziju pa da neko, kao što je to ranije bio Čavara, stopira proces na nekoliko godina", objašnjava Dunović.

Federalni Ustavni sud je popunjen sve dok se ne izabere novi sudija koji će zamijeniti onoga koji je stekao uslove za penzionisanje.

"Sve i da hoću dati saglasnost, ne mogu jer nije provedena procedura kako je propisana. Ja nisam dobio dokumentaciju", zaključio je Dunović.

Sada nije jasno na koji način će se procedura imenovanja novog sudije Ustavnog suda FBiH nastaviti.