Burno u Parlamentu
186

HDZ: SDA ne odustaje od ideje da drugi narodi Hrvatima biraju predstavnike

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je na današnjoj sjednici o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je da ovaj prijedlog zakona ne obuhvata izbor članova Predsjedništva BiH jer je za takvo šta potrebno izmijeniti Ustav BiH.

Pojasnio je da se prijedlog SDA bavi izborom delegata u domovima naroda i da u tom smislu poštuje ustavnu normu i sprovodi odluku Ustavnog suda BiH. On je rekao da je rješenje za izbore u Mostaru identično ranijem prijedlogu koji su SDA i SBB uputili u proceduru. On je pozvao sve zastupnike da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH da podrže u prvom čitanju.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kazao je da SDA ne odustaje od želje da jedan narod bira drugom narodu političke predstavnike. On je proučio zastupnicima iz SDA da isto rješenje koje su predložili za Mostar implementiraju u Tuzli ili Travniku.

"Dajte i nama pravo da imamo zamjenika gradonačelnika u Tuzli, Travniku ili Zenici", kazao je Lovrinović.

Što se tiče izbora delegata u domovima naroda on je kazao da se konstantno domovi naroda pokušajavu pretvoriti u domove građana. Optužio je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da je od Doma naroda Parlamenta FBiH napravio cirkus.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović rekao je da ni SDA-ov, a ni HDZ-ov prijedlog neće dobiti podršku u oba doma Parlamentarne skupštine BiH ističući kako su obje stranke toga svjesne. On je kazao da se greške vezane za konstitutivnost naroda u BiH moraju ispraviti, ali da tom odlukom moraju biti zadovoljni svi.

"Bošnjaci su drugi narod u RS, a nemaju ni približno ministara u Vladi RS-a kao što imaju Hrvati u Vladi Federacije BiH", kazao je Ahmetović.

Poručio je da se mora gledati cijeli prostor BiH i da je svako parcijalno usvajanje rješenja problematično. Ahmetović je istakao da manjine imaju problem bez obzira na kojem dijelu teritorije živjeli te da su i SDA i HDZ trebali povući svoje prijedloge iz parlamentarne procedure. On je kazao da ne prihvata činjenicu da "eksperti" poput Halida Genjca prave izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) rekla je da je SDA-ov prijedlog Izbornog zakona BiH izravno suprotan Ustavu BiH, ali i odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Kako kaže, to se odnosi i na izbor delagata u domovima naroda isto kao i na izbore u Mostaru.

Zastupnik Saveza za promjene (PDP-NDP) Momčilo Novaković rekao je da je potrebno otvoriti pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva. Istakao je da je unaprijed jasno da prijedlog SDA neće dobiti podršku svih ili većine predstavnika Hrvata u Zastupničkom domu PSBiH.

"Nema drugog rješenja nego da predstavnici iz FBiH postignu dogovor. Koje god rješenje da dogovore, ja ne vidim da se bilo ko iz Republike Srpske protivi tome", kazao je Novaković.

Još jednom je ponovio da neće podržati nijedan prijedlog zakona i da smatra kako će na taj način političkim stranaka u FBiH dati šansu za dogovor. Pozvao je parlamentarce da mu objasne tvrdnje šta uopće znači da se neće moći implementirati rezultati izbora ukoliko se ne usvoje izmjene izbornog zakonodavstva.