"Naš Mostar"
76

HDZ odbacio Gratzov prijedlog za jedinstveni Mostar

FENA
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je federalni zastupnik Dennis Gratz predstavio "mapu puta" za ustavnu deblokadu Mostara, jučer je iz HDZ-a BiH stigla reakcija u kojoj odbacuju prijedlog platforme "Naš Mostar" za izbore u ovom gradu.

"Naravno da je potrebno promijeniti Ustav FBiH i Izborni zakon BiH da bi se donijelo trajno rješenje za Mostar. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Džeba jučerašnjim izjavama za medije samo provocira i izbjegava da ponudi odgovor zašto je njegova stranka protiv direktnog izbora gradonačelnika i dogradonačelnika koji bi odluke donosili konsenzusom. Ili zašto insistiraju na podjeli grada i izbornim jedinicama u Mostaru", kazao je Gratz.

Dodao je da je cilj HDZ-a BiH je jasan, da žele zacementirati stanje u Mostaru, te imati garantovanu vlast bez obzira na broj glasova.

"Podjelama na izborne jedinice za Gradsko vijeće, te posrednim izborom gradonačelnika, žele nastaviti s politikom podjela i suverene kohabitacije sa SDA u Mostaru", dodaje Gratz.

Na kraju je kazao da mu je žao što je Naša stranka jedina opcija koja djeluje na prostoru cijelog Mostara, te jedina koja upućuje direktne prijedloge na izjašnjanje HDZ-u, te traži da vidi šta imaju protiv toga da grad na Neretvi ima predstavničko tijelo građana kao druge jedinice lokalne samouprave.