Poruka stranačkog vrha
199

HDZ: Nema više prostora za odgađanje razgovora o izmjeni Izbornog zakona

B. R.
HDZ ponovo pozvao na izmjenu Izbornog zakona (Foto: R. D./Klix.ba)
HDZ ponovo pozvao na izmjenu Izbornog zakona (Foto: R. D./Klix.ba)
Iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) su poručili da je, kako su saopćili, Izborni zakon imperativ i da više nema prostora za odgađanje razgovora o njegovim izmjenama.

Ovo je jedna od poruka nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ocijenili su da su ostvarili, kako su naveli, izniman izborni rezultat u svim sredinama širom Bosne i Hercegovine, uprkos manipulativnim pokušajima neustavne i nezakonske Centralne izborne komisije (CIK) da utječe na stvarnu biračku volju i demokratsko pravo u nekoliko ključnih sredina.

"Prije svega se takvo što odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje. Također, CIK je bezuspješno nastojao 'službenim' okončanjem izbornog procesa u Mostaru skrenuti pažnju sa organizovanog kriminalnog pokušaja bošnjačkih stranaka i centralne institucije za održavanje izbornog procesa. Na samo 15 od 150 biračkih mjesta utvrđena su teška krivična djela teških izbornih prijevara gdje je nekim strankama upisano na stotine glasova, a pojedincima na listi i više od hiljadu preferencija, što se ne događa ni u nekolicini preostalih autoritativnih i diktatorskih zemalja u svijetu", tvrde u HDZ-u.

Dodaju da je, kako su istakli, narušena i prekrojena stvarna biračka volja izborne i vršena manipulacija u mostarskom gradskom području Jug.

Pozvali su na reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine na sve, kako su potcrtali, nelegalnosti i krivična djela, te pravno sankcioniranje odgovornih pojedinaca u CIK-u za koje tvrde da narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa.

"Ovakav sastav CIK-a je duboko kompromitiran, od samog početka zakonski nelegalan i nije u stanju biti garant demokratskih uslova niti jednog izbornog procesa u budućnosti", saopćili su.

O sporazumu sa SDA

Predsjedništvo HDZ-a je razgovaralo je i o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru sa Strankom demokratske akcije (SDA) i međunarodnim predstavnicima.

"Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom 'razbijanju okova' i tobožnjim diktaturama 'manjine nad većinom' su grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda. Predsjedništvo HDZ-a osuđuje takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Izborni zakon je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostora za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost evropske Bosne i Hercegovine", smatraju u ovoj stranci.

"Migrantska kriza kao glavni sigurnosni problem"

Predsjedništvo HDZ-a usaglasilo je, kako su istakli, jedinstven stav da je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem te kako su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju sigurnosti šireg područja koje želi provesti Ministarstvo sigurnosti jednostranim odlukama.

"Prihvatni centri širem Bosne i Hercegovine već su preuzeli dovoljnu odgovornost prihvativši broj migranata u skladu sa svojim kapacitetima. Predsjedništvo HDZ-a upućuje podršku vlastima Unsko-sanskog kantona u njihovim naporima, međutim Ministarstvo sigurnosti i resorni ministar svojim nedjelovanjem i nestrateškim pristupom dodatno usložnjava ionako lošu sigurnosnu i humanitarnu situaciju", ocijenili su.

O vakcini i "podršci ratnim zločincima"

Pozdravili su, kako su naglasili, konačnu vijest Ministarstva civilnih poslova o dolasku vakcina protiv koronavirusa sredinom februara čime treba početi vakcinacija. U ovoj stranci očekuju da će to biti početak normalizacije stanja u svakodnevnom životu.

Osudili su, kako su saopćili, javnu podršku najviših državnih dužnosnika osuđenim ratnim zločincima koji su direktno zapovijedali pohodima mudžahedina u Bosni i Hercegovini na prostorima zeničkog i dobojskog kraja te krvavim zločinima nad Hrvatima na prostoru centralne Bosne.

"Podrška bošnjačkog državnog vrha i javni hvalospjevi pojedincima odgovornim za pokolj stotine nedužnih civila je teško nepoštovanje svake nevine žrtve koje zaslužuju najveći naklon i pijetet svakog naroda i ljudski čin suosjećanja", naglasili su.

Osudili su i uništavanje zastave Evropske unije na zgradi Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

"Nepoštivanje i uništavanje obilježja naše prijateljske zemlje, kao i Evropske unije kojoj težimo, šalje vandalsku i necivilzacijsku poruku te narušava odnose koje moramo izgrađivati i činiti jačima, a ne izazivati dodatne tenzije ovakvim postupcima", zaključili su u HDZ-u.