Krešimir Zubak
2

"HDZ ne shvata: Imali smo opće, ne nacionalne izbore"

Razgovarao: F. Borić
Zubak: Duhovni tumači Daytona
Zubak: Duhovni tumači Daytona
Načelno podržavam svaku vlast koja se obrazuje na temelju programa rada, a ne, kao u sadašnjem sastavu, na golom dogovoru o raspodjeli pozicija u vlasti, kazao je sa Sarajevo-x.com Krešimir Zubak, predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI-ja.

"Platforma, kako je objavljeno u javnosti, sadrži osnovne elemente za promjenu stanja u Bosni i Hercegovini – na svim poljima i zato bi je trebali podržati svi oni koji žele promijeniti sadašnje stanje stagnacije i općeg propadanja. Dakle, podržavam sve ono što ide u smjeru promjena", kazao je Zubak o Platformi za formiranje vlasti koju su formirale četiri partije, SDP, SDA, NSRzB i HSP BiH.

"Osobito su važne promjene u ustavima, kako bi se popravio ustavnopravni status Hrvata. Ako bi se u Platformi potpunije i konkretnije objasnila naznačena ustavna reforma i ja bih je potpisao", kazao je Zubak.

Sve za Čovićevu fotelju

On je dodao kako je HDZ odbio Platformu ne zbog njene sadržine.

"Za HDZ BiH primarno je da sudjeluje u vlasti, a ne sadržaj programa na kojem bi trebala djelovati vlast. Dakle, radi se o želji da pod svaku cijenu uđu u vlast, što je zorno i iz posljednjih izjava njihovog čelništva. Zbog toga su obigravali domaće i strane crkvene velikodostojnike, veleposlanike, političare i državnike iz regije itd. Samo vlast, samo vlast. To je njihov osnovni moto. Oni bi odmah prihvatili i ovu platformu kada bi se prethodno mogli dogovoriti o raspodjeli vlasti, odnosno kada bi Čović bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH", kazao je Zubak, dodajući kako izbori u BiH nisu bili nacionalni, nego opći, te da vladu mogu obrazovati stranke koje za svoj usklađeni program mogu dobiti podršku većine u parlamentu.

Zastupnici, ne predstavnici

"Međutim, budući da smo mi složena višenacionalna država, u tako obrazovanim vladama mora se osigurati zastupljenost (a ne predstavljanje) konstitutivnih naroda i ostalih. Svi oni koji su sudjelovali u izborima i osigurali svoje zastupnike u parlamentima u potpunosti su legitimni i mogu s pravom sudjelovati u postupku dogovaranja u izradi programa i konstituiranja vlada. Ne postoje više ili manje legitimne stranke", kazao je Zubak, konstatujući kako u sporazumu Milorada Dodika i Dragana Čovića ne vidi nikakav program.

"Vidim, samo kako smo pored brojnih pravnih i političkih tumačenja 'Dejtonskog ustava' sada dobili i njegove duhovne tumače, što je novina", kazao je Zubak za Sarajevo-x.com.