Čestitali sebi godišnjicu
2

HDZ: Nastali smo prije 29 godina i postali stožerna stranka Hrvata, zahtjevi su nam legitimni

A. D.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) čestitala je putem saopćenja za javnost svim utemeljiteljima, članicama i članovima, simpatizerima i glasačima 29. godišnjicu utemeljenja ove stranke.

Navode da je 18. augusta povijesni dan za "stožernu stranku hrvatskog naroda". HDZ osnovana je na današnji dan prije 29 godina u Sarajevu, te je, ističu, bila sudionikom nacionalno-demokratskog pokreta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Prije 29 godina naši utemeljitelji su osnovali stranku koja je bila ključ i predvodnik očuvanja svoga identiteta, kulture i jezika. Zato im posebno hvala, jer su utkali put svemu onome što je HDZ BiH danas. HDZ BiH se i u Domovinskom ratu i poslije, pokazala kao snažna i ozbiljna stranka koja se i sada kvalitetno priprema za sve izazove. Posebna čestitka i zahvala za doprinos i našoj Mladeži, Zajednici žena, Klubu utemeljitelja, Odboru za branitelje i Političkoj akademiji HDZ BiH na njihovom doprinosu u djelovanju HDZ-a BiH", saopćili su.

HDZ BiH, dalje ističu, u programu i statutu ima jasno definirane vrijednosti, od demokratije, slobode i poštovanja ljudskih prava do domoljublja, zaštite nacionalnih interesa i "rada za kvalitetniji život hrvatskih ljudi".

"Ključna je odrednica oko koje se okuplja i koja će držati razinu zaštite onog ljudskog među narodima u BiH, pri stvaranju funkcionalne i europske zemlje. HDZ BiH još više će se zalagati za ustavno domoljublje, koje može biti osnova za rješavanje problema u BiH, jer naša domovina BiH mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. Naši zahtjevi su legitimni, konstruktivni i vode BiH k europskim vrijednostima i međunarodnim organizacijama, prije svega, prema Evropskoj uniji NATO-u. HDZ utemeljena je kao izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za jednakošću s drugim narodima, slobodom i demokracijom, kao jedinstvo izvorne hrvatske političke misli i europskoga usmjerenja", saopćili su.