Nova politička realnost
20

HDZ nakon sukoba u vlastitim redovima gubi vlast u Livnu, odluka u rukama SDA i SNSD-a

R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kanton 10 bi konačno trebao dobiti izvršnu vlast, mandatar nove vlade postao je načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin. To je epilog okončanja sukoba između HDZ-ovih odbora u Livnu i Tomislavgradu i istupanja Vukadina iz najjače stranke bh. Hrvata.

Nakon posljednjih općih izbora, gdje je za HDZ najviše "povukala" tomislavgradska organizacija, došlo je do sukoba između njih i livanjskih kolega koji su insistirali na starom mandataru Ivanu Joziću. Kako je iza takvih stavova stajala i sama Borjana Krišto, time i predsjednik u Mostaru, razlaz između dvije strane bio je neizbježan.

Nakon što su u aprilu iz HDZ-a izbačeni Vukadin, te zastupnici u Skupštini Robert Bagarić i Ante Tadić, uslijedilo je formiranje nove stranke Hrvatski nacionalni pomak, a već ranije ekipa oko njega preuzela je najvrijedniju javnu firmu u kantonu Hercegbosanske šume.

Predsjedavajući Skupštine Jozo Ćosić iz HDZ 1990 medijima je kazao kako se nada kako će ova Kanton 10 do konca ovoga mjeseca dobiti novu vladu jer je "gospodin Vukadin, mandatar, uvidio da ima 17 ruku i da traži ruke još nekoliko zastupnika da ta vlada bude još sigurnija".

Osim HDZ-a BiH koji je u osipanju, a koji je ranije ima 8 zastupnika, HDZ 1990 ima 4, Srpska lista 3, Hrvatska nezavisna lista ima 3, SDA 2, a SNS, NSRzB, HRS, SDP i Nezavisna lista po jednog.

"HDZ BiH ostat će na jednom zastupniku, eventualno dva, tako da ne vidim njihov kapacitet da uopće razmišljaju oko formiranja vlade", kazao je Draško Dalić, zastupnik Nezavisne liste.

Pitanje je, međutim, kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici, pogotovo zastupnici SDA i SNSD-a.