Optužbe
100

HDZ: Mektić je migrante u Salakovac smjestio bez ikakvog zakonskog osnova

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon jučerašnje drame s premještanjem migranata iz Sarajeva U Salakovac i policijske blokade na Ivan Sedlu oglasio se i mostarski odbor HDZ-a koji je za krizu optužio državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića.

"Ministar Dragan Mektić je bez ikakvog zakonskog osnova jučer u IC Salakovac smjestio velik broj ilegalnih imigranata koji na to nisu imali nikakvo zakonsko pravo. Naglašavamo kako je Ilija Lasić imao zakonsko pravo da zaustavi konvoj ilegalanih imigranata jer se odluka Vijeća ministara odnosila na smještaj tražitelja azila u Salakovac, a ne ilegalnih imigranata", poručuju iz mostarskog HDZ-a.

Dodaju da su ti isti imigranti su mjesecima bili po parkovima u Sarajevu, a bez da su imali status tražitelja azila, odnosno da su iskazali namjeru za azil.

"Dio stranaca koji su iskazali namjeru za azil, ministar Mektić im nije u zakonskom roku omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu. Pored toga, što je odgovoran za sigurnost granice, a isti imigranti su bez ikakvih dokumenata prešli granicu BiH, ministar Mektić im nije omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu što jasno govori o kakvom nezakonitom radu se radi. Ministar Mektić je omogućio da u Izbjeglički centar Salakovac koji je otvorenog tipa dođu stranci bez dokumenata , bez ikakvog statusa i kojima nije u skladu sa Zakonom o strancima ograničeno kretanje", navode u saopćenju.

Pitaju ministra Mektića, ko će biti nadležan za ilegalne imigrante kada izađu iz centra, kada im bude potrebna liječnička pomoć? Hoće li tada, za pružanje te pomoći, biti nadležan državni nivo ili pak gradski ili kantonalni?

"Pozivamo i bošnjačke političke stranke ali i nadležne institucije da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, javne pokliče na blokiranje grada barikadama i nasilje prema MUP-u HNŽ-a na području Mostara, te vrlo prizemno, licemjerno iskorištavanje nesretnih sudbina migranta u javnom prostoru za ostvarivanje bolesnih političkih ambicija", ističu u saopćenju.

Na kraju dodaju da su posljednja događanja vezana za migrantsku krizu u BiH pokazala nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu ali su također demaskirale i pokazale stvarne politike koje se vode u BiH.

"Potvrđen je paralelni neustavni i nezakoniti način donošenja odluka, korištenja institucija i ovlasti s posljedicom narušavanja mira, reda i ukupnog sigurnosnog stanja", zaključuju iz HDZ-a.