Nisu zaštitili prava
145

HDZ ljut na dvoje zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Tuzli: Traže podnošenje ostavki

A. K.
Boris Krešić i Vedrana Petrović
Boris Krešić i Vedrana Petrović
Kantonalni odbor Hrvatske demokratske zajednice danas je pozvao Borisa Krešića iz Demokratske fronte (DF) i Vedranu Petrović iz Socijaldemokratske partije (SDP) da podnesu ostavke na političke funkcije koje obnašaju kao zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona.
Kako su naveli iz HDZ-a TK Krešić i Petrović su, prema mišljenju Ustavnog suda FBiH propustili zaštiti prava konstitutivnog naroda kojeg predstavljaju u Klubu Hrvata Skupštine Tuzlanskog kantona.

"U mišljenju sudaca utvrđene su činjenice koje jasno ukazuju da se princip konstitutivnosti mora poštovati. Kako je navedeno u mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH 'Imperativnom odredbom Ustava FBiH kao i Ustava TK te članom 9. Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi kantona i da će ta zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine'", navode iz HDZ-a.

Ovakav jasan stav, prema njihovim riječima, a kojeg je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Boris Krešić negirao u svojim izjavama, nakon imenovanja Vlade, trebao bi biti povod za podnošenje ostavke na sve funkcije koje obnaša u ime hrvatskog naroda.

"Podsjećamo da je Boris Krešić i izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i da je sukladno toj funkciji trebao jasno stati u odbranu naroda čija su prava povrijeđena. Krešićeve izjave nakon imenovanja Vlade TK, da nije prekršen Ustav Tuzlanskog kantona, pokazuje da je kao pravnik pao na testu iz poznavanja osnova ustavnog poretka BiH", ističu iz HDZ-a.

Dodaju i to da je posve upitno i ostavlja veliku dilemu, kako je moguće da neko ko na takav način negira Ustav i svjesno krši poslovničke procedure kako bi izbjegao pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa, može nastaviti obnašati tako visoke političke funkcije.

"Žalosti činjenica da zastupnik Krešić na sjednici Skupštine TK na kojoj je imenovana Vlada nije rekao ni jednu riječ o tome da je povrijeđeno pravo konstitutivnog naroda dok zastupnica Vedrana Petrović istoj nije ni prisustvovala. Ako je zastupnik Krešić ostao 'nijem' zbog političkih interesa i razloga, onda je trebao reagirati zbog profesije kojoj pripada", istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik Kantonanog odbora HDZ BiH Soli Tuzla.

On je naglasio i to da žalosti činjenica da niko od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti nije pokrenuo ocjenu ustavnosti iako su svi znali da krše ustavane odredbe, a imali su mogućnost.

"Kako bi potvrdili navode, HDZ BiH je kroz instituciju dopremijerke Vlade FBiH Jelke Miličević zatražio ocjenu ustavnosti. Na isti način je to mogao uraditi i Klub Hrvata u Skupštini TK, predsjednik i dopredsjednik ovog zakonodavnog tijela kao i sam premijer Vlade", zaključio je Nikolić.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH 5. maja ove godine razmatrao je zahtjev zamjenice federalnog premijera Jelke Miličević, a u svom mišljenju je naveo da odluka o imenovanju Vlade TK nije u skladu sa ustavom jer u svom sastavu nema nijednog predstavnika hrvatskog naroda.

Ovakvo mišljenje jučer je otvorilo i pitanje zakonitosti odluka koje je od 20. jula prošle godine do danas donosila Kantonalna vlada na čelu s premijerom Denijalom Nikolićem. Još uvijek nije poznato ni to na koji način će se mišljenje Fedetalnog ustavnog suda reflektovati na dalji rad ove vlade.