Kršenje konstitutivnosti
0

HDZ: Izbor Vlade TK nanio je nepravdu Hrvatima u Tuzli

A. K.
Novi sastav Vlade Tuzlanskog kantona (Foto: D. Z./Klix.ba)
Novi sastav Vlade Tuzlanskog kantona (Foto: D. Z./Klix.ba)
Tuzlanski ogranak Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je reagovao nakon imenovanja novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, a ukazano je na kršenje konstitutivnosti naroda prilikom izbora ministara.
Iz HDZ-a su kazali da je koalicija u Tuzlanskom kantonu koju čine SDA, DF, SBB, SBiH, dva bivša zastupnika SDP-a te jedan iz PDA nastavila kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda, a što je ustavna i zakonska obaveza.

"Ustav Tuzlanskog kantona i Zakon o Vladi jasno su propisali da sastav Vlade TK odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih i to na temelju popisa iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7. Žalosti činjenica da je izostao dijalog u Tuzlanskom kantonu bošnjačkih političkih predstavnika koji čine novu koaliciju s predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, a što bi bila svojevrsna logika budući da je takva koalicija već postignuta u nekoliko kantona kao i kod nedavnog izbora rukovodstva Parlamenta Federacije BiH", kaže se u saopćenju.

Tuzlanski ogranak HDZ-a iznenađuje da je i novoizabrani premijer Denijal Tulumović pristao na takav vid politike, kako su naveli, svjesno kršeći ustav i zakon.

"Nemoguće je prihvatiti činjenicu da niko od Hrvata nema stručnosti obnašati najviše funkcije, čak naprotiv želimo jasno istaći da su Hrvati s ovih prostora uvijek znali odgovoriti postavljenim zadaćama i svojim radom doprinosili razvoju ovog kraja i to se kroz historiju jasno dokazalo", ističu iz HDZ-a.

Iz HDZ-a poručuju da je Klub Hrvata u Skupštini TK kojeg čine Boris Krešić iz DF-a i Vedrana Petrović iz SDP-a, ostao nijem na ove okolnosti što samo znači njihovu potvrdu i odobravanje politike isključivanja jednog od naroda iz političkih procesa i odlučivanja.

"Pozivamo sve političke predstavnike, kao što nas poziva i Ustav BiH i Ustav TK na iskren dijalog koji je ovog puta izostao. Ukoliko želimo graditi bolje, perspektivnije i pravednije društvo onda zaista moramo uvažavati te zajednički kreirati ciljeve. Nikako ne bismo smjeli isključivati jedni druge", zaključuje se u njihovom saopćenju.

Podsjećamo, danas je konačno formirana Vlada Tuzlanskog kantona koju predvodi premijer Denijal Tulumović, a na kršenje konstitutivnosti naroda danas je za govornicom ukazao i zastupnik PDA Senad Alić, o čemu smo ranije pisali.