Za kontrolni paket
61

HDZ i dalje juri dva zastupnika u FBiH za državni Dom naroda: Hoće li iko popustiti?

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Stranke HDZ 1990 i Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i dalje drže pod svojom kontrolom četiri zastupnika u Federalnom parlamentu što im može osigurati jednog delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.
Da li će se to promijeniti zavisi upravo od zastupnika iz ove dvije stranke ili eventualno od onih iz Osmorke. No, iz Osmorke poručuju da neće isporučiti Draganu Čoviću (HDZ) četvrtog delegata u državnom Domu naroda.

Iako je portal HMS, blizak Čovićevom HDZ-u, plasirao vijest da će "HNP i HDZ 1990 poduprijeti HDZ BiH na državnoj i federalnoj razini", kako saznajemo istina je drugačija jer to, kako saznaje Klix.ba, ne znači da će njihovi članovi pomoći Draganu Čoviću da njegova stranka ima četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ove stranke su spremne sarađivati s HDZ-om na svim nivoima vlasti, ali ne pod cijenu da izgube mjesto koje su osigurali na izborima.

Čović je prije nekoliko dana izjavio da očekuje da će stranke okupljene unutar HNS-a imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Što se tiče Doma naroda parlamentarne skupštine BiH, očekujemo četiri delegata i to će biti Dragan Čović, Ivo Vincetić, Marina Pendeš i Zdenko Ćosić", poručio je Čović.

Svi oni su iz HDZ-a BiH čiji je predsjednik Dragan Čović. Dakle, Čović ne računa da će iko iz koalicije HDZ 1990-HNP imati svog delegata.

Na čemu temelji takva uvjerenja nije poznato s obzirom na tvrdnje i iz Osmorke i iz koalicije HDZ'90-HNP da će imati svog delegata. Klub Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH broji pet delegata. Prema svim najavama, HDZ BiH će imati tri, a HDZ'90-HNP i Osmorka po jednog.