Opći izbori 2018
19

HDZ BiH i SBB predali potpise za kandidaturu za sve nivoe vlasti

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) predali su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijave za učešće na općim izborima 2018. za sve nivoe vlasti.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara danas je predao 10.397 potpisa za kandidaturu članova te stranke za člana Predsjedništva BiH i sve ostale nivoe vlasti na kojim je HDZ BiH dosad učestvovao.

"Stranka koje je u svim dosadašnjim izbornim ciklusima izlazila kao pobjednica unutar hrvatskog naroda i na pozicijama koje sada obnašamo pokazuje se kao okosnica državne, Federalne i kantonalnih vlasti i očekujem da će tako ostati i nakon predstojećih izbora", rekao je Čavara.

Dodao je da je razgovarao s predsjednicom Centralne izborne komisije BiH Irenom Hadžiabdić i članovima Ahmetom Šantićem i Brankom Petrićem o svim problemima s kojim se CIK suočava u radu, te je uime HDZ-a izrazio podršku toj instituciji.

Čavara je istakao da je HDZ stava da će svaka stranka koja ostvari pobjedu unutar svog naroda biti partner njima u formiranju vlasti.

Predstavnici Saveza za bolju budućnost (SBB) predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji prijavu za učešće na općim izborima 2018. za sve nivoe vlasti.

Član Predsjedništva SBB-a Damir Arnaut rekao je novinarima da je od njih, kao parlamentarne stranke, traženo da predaju 5.000 potpisa, a predali su tri puta više, "što pokazuje snagu i organizovanost stranke".

"Naših 70.000 članova će ravnopravno učestvovati u predlaganju kandidata za sve nivoe vlasti, trenutno mjesni odbori rade na tome, od ponedeljka počinju i općinski odbori, a za desetak dana kantonalni odbori", pojasnio je Arnaut.

Istakao je da je taj proces u toku i trebao bi biti okončan 10. ili 11. juna, kada će Predsjedništvo SBB-a razmotriti sve prijedloge i zauzeti svoj stav.