Dugogodišnje pitanje
0

HDZ BiH će pokušati sutra da uskladi Ustav HNK i FBiH konstituisanjem Srba bez bosanskog jezika

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Usklađivanje Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona sa Ustavom Federacije BiH bit će sutra vruća tema na sjednici Vlade HNK, koja se godinama odlagala, a treba donijeti Srbima konstitutivnost, zanemaruje bosanski jezik koji je dio istog procesa.

Inicijativu za ustavne izmjene kojim bi se riješila konstitutivnost srpskog naroda prije mjesec dana Vladi HNK uputio je Klub zastupnika HDZ-a BiH, što ministri iz reda bošnjačkog naroda smatraju jeftinim politikantstvom i igrokazom za javnost jer se kako navode radi samo o parcijalnim izmjenama koje zanemaruju da bosanski jezik Ustav HNK navodi kao bošnjački.

Predsjednik Komisije za Ustav u Skupštini HNK Amir Šelo za naš portal kaže kako je bitno napomenuti da je upravo HDZ BiH posljednjih pet godina opstruirao usklađivanje Ustava HNK sa Ustavom FBiH.

"Potrebno je naglasiti kako je inicijativu za usklađivanje 4 kantonalna ustava s Ustavom Federacije u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebu službenih jezika i pisama pokrenula potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović 2015. godine. Potpredsjednica Federacije BiH i Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda u Parlamenta Federacije su inicijativu za izmjenu Ustava HNK dostavili još u martu 2016. godine", pojašnjava Šelo za Klix.ba.

Klubovi Bošnjaka i Srba su, kako navodi u Skupštini HNK 2016. godine, također predložili usvajanje Amandmana XIII na Ustav HNK.

"Iz navedenih činjenica jednostavno je dokazati da su poslanici iz Kluba poslanika Bošnjaka i Kluba poslanika Srba u Skupštini HNK, zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ishodovali donošenje presude Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine za čije izvršenje postoji i Rješenje Ustavnog suda FBiH iz 2019. godine, a u kojoj je Skupštini HNK naložena izmjena i dopuna članova Ustava HNK (1, 7. stav (2), 8, 18. stav (2), 37, 48, 52. stav (4) i 85. stav (1) jer nisu u skladu sa Ustavom FBiH", ističe predsjednik Komisije za Ustav u Skupštini HNK.

Ali sve pobrojane inicijative i Amandmani nikada se nisu našli na dnevnom redu sjednice Vlade HNK, iako je nesporno, naglašava Šelo da su u njima bila sadržana i četiri Amandmana koja sada predlaže Klub HDZ u Skupštini HNK.

"Trenutni igrokaz HDZ BiH u kojem se javnosti pokušava predstaviti kako Bošnjaci ne žele podržati izmjene Ustava HNK je jeftino politikantstvo HDZ-a BiH. Bošnjaci će insistirati na potpunom usklađivanju Ustava HNK sa Ustavom FBiH, a ne parcijalna rješenja koja predlaže HDZ BiH", ustvrdio je Šelo.

Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK Suad Balić naglašava da su ministri SDA u Vladi HNK potpuno opredijeljeni za poštivanje svih zakonskih rješenja i smatraju da je nužno izvršiti neophodne izmjene Ustava HNK i ukloniti odredbe prema kojima su diskriminirani pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda.

"Opravdano smatramo da Vlada HNK treba raspravljati i usvojiti sve amandmane na Ustav HNK koji su predloženi do ovog trenutka čime bi se implementirala Presuda Ustavnog suda FBiH i Ustav HNK konačno uskladio sa Ustavom FBiH. Time se konačno ispravlja neravnopravnost građana srpske nacionalnosti u HNK, kao i netačan naziv jezika, što se trebalo i moralo davno riješiti", kaže Balić za Klix.ba.

Prijedlog Kluba hrvatskih poslanika u Skupštini HNK koji je proslijeđen Vladi HNK na izjašnjavanje po njegovim riječima nije obuhvatio sve odredbe koje je Skupština HNK dužna promijeniti u navedenim članovima Ustava HNK.

"Shodno zakonu smatramo i insistirati ćemo na sjednici Vlade HNK da se pravno povodom ove tačke dnevnog reda u potpunosti primjeni presuda Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine kojom se Ustav HNK treba uskladiti sa Ustavom Federacije BiH", ističe ministar Balić.

Podsjetio je na Odluku U-5/98 Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na području cijele države, koja je donesena na osnovu apelacije Alije Izetbegovića 2000. godine.

"Nakon niza godina izostajanja i izbjegavanja od HDZ BiH, obavezujućih izmjena u Ustavu HNK, nakon što su se konačno stvorili politički uslovi za implementaciju navedenih presuda, potrebno je iskoristiti ovu priliku i donijeti sve izmjene i dopune naložene u Presudi i koje su obuhvaćene navedenim amandmanima", zaključio je ministar Balić u razgovoru za naš portal.