BiH
0

HDZ 1990 poziva na konferenciju "Dayton 2"

FENA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 oglasila se saopćenjem u povodu, kako navode potrebe provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima "Ostalih", isticanja rokova za izmjenu izbornog zakona, kao i u povodu pat pozicije u pregovorima o ustavnim promjenama te najave nastavka razgovora o ustavu, saopćeno je iz te stranke.

HDZ 1990 podsjeća domaću javnost i međunarodnu zajednicu na činjenicu da postojeći ustav kao dio Daytonskog mirovnog sporazuma ne diskriminira samo pripadnike "ostalih" kojima se bavi spomenuta presuda, nego i cijeli hrvatski narod kao i dijelove druga dva naroda u jednom ili drugom entitetu.

U toj stranici smatraju kako je jedino rješenje temeljita ustavna reforma koja će uvažiti navedene činjenice te jače uključivanje međunarodne zajednice u taj proces, a kojega "metaforički i suštinski nazivamo novom međunarodnom konferencijom ili Dayton2".

U saopćenju se navodi kako je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić još u Bruxellesu, 19. novembra 2008. godine kazao kako je "trenutni potencijal unutarnjeg dogovora ispod razine potrebnih promjena te da je jedino mogući način da dođemo do rješenja za BiH, način kako smo dobili postojeće - a to je nova međunarodna konferencija".

Također, Ljubić je u govoru na sjednici Vijeća za provedbu mira održanoj u martu protekle godine u Sarajevu istakao kako je "istraživanje javnog mišljenja u BiH pokazalo da čak 68 posto ispitanika podržava novu međunarodnu konferenciju", a što je po njegovu mišljenju dobar znak.

Ljubić je i na posljednjoj sjednici Vijeća za provedbu mira održanoj u novembru protekle godine u Sarajevu, naglasio da "ako se odlučite za ovo drugo, onda je jasno što treba učiniti, a to je organizirati međunarodnu konferenciju o BiH - 'Dayton II' radi donošenja novog Ustavnog ustrojstva BiH".

"HDZ1990 poziva ključne faktore koji su omogućili postizanje prvog Daytonskog mirovnog sporazuma da pristupe organiziranju nove međunarodne konferencije "Dayton 2", kako bismo osigurali ista prava za sve, trajan i pravedan mir u BiH, stabilnost u regiji i evropsku budućnost BiH", navodi se u saopćenju HDZ-a 1990.