Oštre poruke
2

HDZ 1990 i HS: Čović nametanjem šovinističkih odredbi u CIK-u želi iskasapiti Hrvate u Bosne

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članstvo Hrvatske stranke i HDZ 1990 u Srednjoj Bosni i Zeničko-dobojskog kantona je zaprepašteno najnovijim skandalom oko "radnoga materijala“ koji misteriozno kruži po CIK-u BiH, a koji je očigledno trebao biti pravni temelj za intervencije u Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iako se predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić javno ogradila da institucija kojoj je na čelu ne stoji iza toga političkoga smeća , posve je jasno da su prste u tu mučku podvalu umiješali čelnici nekih vladajućih stranaka , a možda i pojedinci iz međunarodne zajednice, navodi se u saopćenju stranke HDZ 1990 i Hrvatske stranke u BiH.

"Za Hrvate u Bosni je poglavito prepoznatljiv zloćudni rukopis Dragana Čovića i njegovih najbližih saradnika. Nametanjem šovinističkih odredbi o izboru izaslanika u federalni Dom naroda , po popisu stanovništva iz 2013. godine, Čović , uz odobravanje njegovih stranačkih beskičmenjaka iz Bosne, želi končano i bez skrivanja iskasapiti hrvatsko političko i fizičko biće iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Travnika, Bugojna pa onda redom ,ovisno od prigoda. Za članstvo Hrvatske stranke BIH i HDZ 1990 s područja Bosne i RS Dragan Čović je i definitivno najveće političko zlo kojem se mora stati u kraj. Hrvati sa ovih područja su u ratu bili žrtve suludoga ratnoga sukoba , naročito sa bošnjacima , i skupo su platili cijenu od Posavine, preko Usore, Žepča, Kraljeve sutjeske Vareša i Središnje bosne i nećemo dopustiti da nas beogardska marioneta sa svojim klimoglavcima podnuklo istrijebi sa naših povijesnih ognjšta. Prvom prigodom, a vjerujemo da će to biti već u listopadu ove godine, pokrenut ćemo inicijativu da se Dragan Čović proglasi nepoželjnom osobom na našim prostorima. Apeliramo još jednom na visoke dužnosnike HDZ BIH s područja Bosne da progledaju i dignu glas protiv mračnih podvala oko izmjena Izbornoga zakona jer nam svima budućnost u našoj zemlji može biti tragična.", navodi se u saopćenju.

Iz tih stranaka još jednom upozoravaju kako nikakvim propisom bilo kojeg tijela vlasti, nikakvim izbornim pravilima koje bi donio CIK niti Izbornim zakonom BiH ne može se promijeniti odredba stavka 3., Ustava FBiH koja glasi:" U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

"Niko drugi osim Ustavnog suda BiH ne može davati tumačenja ove,inače, vrlo jasne ustavne odredbeHS BiH i HDZ 1990 se protive bilo kakvim političkim nagodbama koje dovode u pitanje ove ustavne odredbe i u slučaju da Izborno povjerenstvo BiH, ili bilo tko drugi donese pravila kojim bi se derogirala ova odredba Ustava FBiH pokrenut će ocjenu njihove ustavnosti i osporiti leganost izbora na temelju protustavnih pravila", zaključuje se u saopćenju.