BiH
0

HDZ 1990: Halilović je oslobođen zbog slabosti tužiteljstva

FENA
HDZ 1990 smatra da je oslobađajuća presuda Haškoga suda Seferu Haliloviću posljedica ponajprije slabosti optužnice, što je dokaz da je tužiteljstvo bilo nesposobno ili pod političkim pritiskom.

Tužiteljstvo nije, po mišljenju Suda, uspjelo dokazati da je Sefer Halilović zapovijedao ofenzivom Armije BiH u kojoj su pobijeni hrvatski civili u hercegovačkim selima Uzdolu i u Grabovici, pa, prema tome, ne može biti ni odgovoran za pokolje.

Ova presuda ne dokazuje narav prošlog rata u BiH, ni tko je bio agresor ni tko je bio žrtva, niti tko je bio domoljub, a tko izdajnik. Stoga su bespredmetne sve kvalifikacije i trijumfalizam pojedinih predsjednika udruga proisteklih iz Armije BiH te nekih političara, tvrdi se u priopćenju iz HDZ-a 1990.

Oslobađajuća presuda Seferu Haliloviću ne negira činjenicu da su se zločini dogodili i da su ih počinili pripadnici Armije BiH, samo što je to bilo pod nečijim drugim zapovjedništvom.

Tužiteljstvo je moralo utvrditi tko je odgovoran po zapovjednoj dužnosti jer je to bilo lako saznati. Odgovorni za zločine nad žrtvama u Hercegovini i širom Bosne moraju biti kažnjeni, a taj posao mora preuzeti domaće tužiteljstvo i domaći sudovi kad ga već nije završio Haški sud, stoji u HDZ-ovu priopćenju.