BiH
0

Haziri: Razlike između Prištine i Beograda produbljene

FENA
Predsjedavajući izaslanstva Kosova na razgovorima o decentralizaciji, zamjenik premijera i ministar za lokalnu samoupravu, Lutfi Haziri izjavio je u petak navečer kako je kosovski pregovarački tim uspio uvjeriti predstavnike međunarodne zajednice u opravdanost načela koje je zastupao.

Haziri je, po povratku s četvrtog kruga pregovora u Beču, novinarima u Prištini prenio kako je izaslanstvo Prištine zastupala kriterije gospodarske samoodrživosti općina, njihove multietničnosti, tamo gdje je to moguće i neophodno, kao i funkcionalnosti općina.

"Naše stajalište je bio usmjereno na očuvanje unitarnog karaktera Kosova, odbacujući svaki zahtjev za podjelu ili stvaranje etničkih koridora", kazao je Haziri.

On je ocijenio da su najozbiljnije razlike između Prištine i Beograda bile upravo u temeljnim kriterijima i načelima.

"Srpska strana je tražila etničke podjele i segregaciju, čemu se naša strana suprotstavila. Ti su načela neprihvatljiva, razlike su evidentne, produbljene su, i za nas su nepremostive", rekao je voditelj prištinskoga izaslanstva , Lutfi Haziri.

Naglasio je da ni na jednom sastanku nije bilo približavanja stajališta, osim u nekim pitanjima oko ovlasti na lokalnoj razinu.

"Agenda decentralizacije, što se tiče Beča, je zaključena. Gospodin Albert Rohan će tijekom ovoga mjeseca posjetiti Prištinu i Beograd kako bi video gdje su razlike, a one postoje u svim točkama", izjavio je novinarima Lutfi Haziri.

Haziri je izjavio kako će razgovori izaslanstva Prištine i Beograda, zakazani za 23. svibnja, biti posvećeni kulturnom naslijeđu. Do kraja mjeseca "bit će održan i sastanak oko manjina", rekao je Haziri.