BiH
57

Hatidža Mehmedović: Oni koji su danas puštali muziku proslavljaju zločin koji se desio u Kravici

Piše: E.S.H.
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
"Ista muzika koja danas svira, svirala je i na današnji dan prije 19 godina, tako da one osobe koje su puštale tu muziku, proslavljaju ono što se tada dešavalo", rekla je za Klix.ba Srebreničanka Hatidža Mehmedović, nakon provokacija u Kravici tokom odavanja počasti stradalim Bošnjacima.

Danas su majke enklava Srebrenica i Žepa odale počast, proučile fatihu i položile cvijeće u Kravici, mjestu gdje su stradali sinovi, očevi, muževi i muški članovi porodica.

"Ušle smo, položile cvijeće, ali nažalost, tamo su danas poljoprivredne mašine, sijeno za stoku, ali se nadamo da će Zemljoradnička zadruga u Kravici uskoro biti muzej", kazala je Mehmedović za Klix.ba. Podsjetila je na incident koji se desio prošle godine kada je došlo do naguravanja između majki i policije, zbog čega su se majke teretile za krivično djelo učestvovanja u skupini koja je spriječila službeno lice u vršenju službene radnje.

Majke su se teretile da su 13. jula 2013. u mjestu Kravica, u prostorima kruga Zemljoradničke zadruge, kao učesnice obilježavanja stradanja Bošnjaka 1995. zajedničkim djelovanjem spriječile službena lica u vršenju službene radnje obezbjeđenja javnog skupa, tako što su nasilno izvršile ulazak u ograđeni prostor. Zatim da su fizičkom snagom, rukama, gurale policijske službenike, udarale ih po nogama upućujući im pogrdne riječi, psovke i prijetnje.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Majka koja je u kolicima pložila cvijeće, udarena je više puta u stomak i više se nikad ne osjeća dobro. Šta ćemo, to rade osobe koje misle da samo njihovi najmiliji imaju pravo na život. Mi nismo imali pravo da se branimo, da pobjegnemo, a naši sinovi nisu imali pravo da žive. Nećemo dozvoliti da se to sve zaboravi, ostavit ćemo mladima u amanet sve ovo i nećemo dati da se zaboravi, jer ako se to desi, brzo će nam se i ponoviti. Svako dijete zaslužuje da ima djetinjstvo, mladost i život, a svi trebamo zajednički raditi na tome, da zajedno živimo", kazala je Mehmedović.

Na kraju razgovora je dodala da svi povratnici u Srebrenicu još uvijek žive u strahu.

"Želimo da nam prestanu prijetiti da će se odcijepiti i da će raditi šta hoće, želimo da prekine teror koji je počeo 1992. godine i koji traje i danas", izjavila je predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović.