Okupili se mještani
1.2k

Hastahana više neće biti što je bila: Radnici uklanjaju umjetničku instalaciju iz sarajevskog parka

N. V.
U sarajevskom parku Hastahana počelo je uklanjanje umjetničke instalacije. Vlast želi preurediti ovaj park dok su pojedini građani protiv jer sumnjaju da tu više neće biti park za druženje, nego "poslovni objekti i garaže".

U parku Hastahana koji se zvanično zove "Prof. dr. Nijaz Duraković" radnici od jutros vrše uklanjanje instalacije Helmuta Lutza "Zvjezdani put". Plan uklanjanja je vezan za projekt preuređivanja parka, a ovaj kulturni spomenik se očigledno ne uklapa u aktuelnu ideju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Iz Općine Centar su kazali da izmještanje instalacije ide prema ranijem planu, odnosno zbog implementacije projekta po Regulacionom planu Gradski centar "Marijin Dvor".

Prema tom planu, ovdje bi trebalo da bude podzemna garaža umjetničkog paviljona, sjedište Mjesne zajednice "Marijin Dvor", a na 90 posto površine, kako kažu iz općine, je planirano parkovsko uređenje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Savjet Mjesne zajednice "Marijin Dvor" je donio odluku da se navedene instalacije izmjeste, a predložene lokacije Općine za izmještanje su lokalitet u blizini stadiona Koševo i lokalitet u parku na Betaniji. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić istakao je da je Općina spremna i za neko drugo adekvatno rješenje na prijedlog građana.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Građani su u nekoliko navrata pokušali da se suprotstave izmjenama u Hastahani, održane su burne javne rasprave, protesti i srčani medijski nastupi, no nije od toga bilo puno koristi s obzirom na to da je dio Hastahane već prodat Centralnoj banci.

Predstavnik mjesne zajednice "Marijin Dvor" Zvonimir Bošnjak smatra da Hastahanu ne treba dirati s obzirom na to da i ovakva već godinama ima svoju svrhu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mi smo se sve nadali da će se načelnik predomislit, da će nakon svih ovih nesreća odustati od ove gradnje, pogotovo imajući u vidu da tokom cijelog ljeta ovaj prostor vrvi od mladih jer tu nalaze svoje okupljalište gdje se mogu rekreirati i družiti, ali eto ipak su profit i interes jači od potreba naše djece i omladine", rekao je Bošnjak.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

On poručuje kako je na građanima da osmisle način na koji će se suprotstaviti izgradnji poslovnih objekata u parku.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Građani su danas došli da posljednji put vide "Zvjezdani put" u Hastahani, i zajedno šalju poruku da ne planiraju odustati i da će biti tu do posljednjeg momenta s nadom da će spriječiti gradnju.