Haško tužilaštvo za Vojislava Šešelja traži 28 godina zatvora

F
FENA
7.3.2012. u 18:43
0
25
Haško tužilaštvo za Vojislava Šešelja traži 28 godina zatvora
0
Haško tužilaštvo za Vojislava Šešelja traži 28 godina zatvora Vojislav Šešelj
Haško tužilaštvo zatražilo je u srijedu od Haškog tribunala (ICTY) da se vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te vojvođanskih Hrvata.
"On je odgovoran za patnje desetina hiljada žrtava koje su bile izlagane progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatočenju, mučenju, silovanju, a čija su sela i varoši razarana zbog njegovih riječi i njegovih postupka, kazao je na kraju završnih riječi glavni tužilac u predmetu Mathias Marcusen poručivši da je Šešeljeva odgovornost dokazana van razumne sumnje.

Marcusen je kazao kako tužilaštvo traži kaznu od 28 godina zatvora ne računajući kazne na koje je Šešelj osuđen u posebnim postupcima zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka. Šešelj je, naime, pravomoćno osuđen u jednom postupku na 15 mjeseci, u drugom nepravomoćno na 18 mjeseci, a treći postupak je u toku.

"Ideja velike Srbija bila je njegov raison d'etre", kazao je Marcusen ističući da je Šešelj u cilju uspostave etnički čiste jedinstvene srpske države tijesno je surađivao s drugim pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata.

"Svojim riječima posijao je sjeme nacionalne mržnje... i pomogao da se razbuja", rekao je tužilac a velika politička moć koju je uživao omogućila mu je da svoju neumornu kampanju, propagandu i poticanje na zločine provodi pred širokom publikom.

"Uz govore mržnje kojima je dehumanzirao pripadnike drugih naroda Šešelj je organizirao na hiljade dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine", rekao je Marcusen.

"Njegova djela dramatično su izmijenila nacionalnu sliku u općinama koje je uzimao za metu, ostavio je za sobom razaranja i pljačku, uništene vjerske ustanove i 905 ubijenih", rekao je tužilac dodajući da za Šešelja nema olakšavajućih okolnosti jer nije pokazao kajanje za zločine a godinama ismijava i opstruira Haški tribunal.

Šešelj (1954.), optužen je za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH te protiv vojvođanskih Hrvata u razdoblju od 1991. do 1993. Tužilaštvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubistva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana.

Optužen je u devet tačaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju "velike Srbije" sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i Muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužilaštvo.

Šešelj će svoje završne riječi izvoditi sljedeće sedmice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: