BiH
0

Haško tužilaštvo traži da se odbije zahtjev odbrane Rasima Delića

FENA
Haško tužilaštvo zatražilo je da se odbije zahtjev Odbrane za ukidanje presude Rasimu Deliću nakon nedavnog pisma sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Frederika Harhoffa.

Tužilac Peter Kremer je istakao da Haški tribunal nema nadležnost za ukidanje presude MKSJ-a kojom je Delić osuđen na tri godine zatvora zbog zločina počinjenih u Zavidovićima, s obzirom da je preminuo.

"Nadležnost Tribunala je ograničena nad živim optuženim ili osuđenim osobama. Samo osuđena osoba ili tužilac može podnijeti prijedlog za preispitivanje presude. Samim tim, nijedna druga osoba ne može započeti taj postupak u ime Delića", navodi Kremer u podnesku.

Advokatica Vasvija Vidović je zahtjev podnijela nakon objavljivanja pisma danskog sudije Harhoffa, istaknuvši da on pokazuje “neprihvatljivu pristrasnost prema osuđujućim presudama protiv optuženih pred MKSJ-om”.

Vidović je rekla da je takva pristrasnost mogla biti odlučujući faktor pri donošenju konačne odluke da se osudi Rasim Delić, s obzirom da je Harhoff bio u tročlanom prvostepenom vijeću koje je osudilo Delića glasovima dva naprema jedan.

Međutim, Haško tužilaštvo je istaklo da predsjednik Tribunala Theodor Meron ne treba razmatrati prijedlog Odbrane jer on nije pravilno podnesen.

"Prijedlog ne opovrgava pretpostavku nepristrasnosti sudije Harhoffa niti zadovoljava visoki prag dokazivanja pristrasnosti. Suprotno navodima podneska Odbrane, pismo sudije Harhoffa svojim prijateljima jednostavno iznosi stav da vojni komandanti trebaju biti osuđeni za zločine svojih podređenih, što ne dokazuje pristrasnost prema Tužilaštvu, posebno u odnosu na Delića", navodi tužilac Kremer.

Sudija Haškog suda Frederik Harhoff u pismu poslanom prijateljima prošlog mjeseca izrazio je zabrinutost za dvije nedavne presude. Napisao je da je sudija Theodor Meron izvršio pritisak na dvojicu sudija u vezi s oslobađajućim presudama Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, prenosi u četvrtak BIRN Justice Report.

Nepravomoćnom presudom Haškog suda, Delić je u septembru 2008. osuđen na tri godine zatvora.

Delić, bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH (ABiH), osuđen je jer “nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine” mudžahedina počinjene nad srpskim zarobljenicima u selu Livade i logoru “Kamenica” u blizini Zavidovića u ljeto 1995. Preminuo je godinu i pet mjeseci kasnije, dok je bio na privremenoj slobodi, a Apelaciono vijeće je potvrdilo nepravomoćnu presudu.