Posao nastavlja privremeno tijelo
0

Haško tužilaštvo će raditi do 2015. godine, završava rad procesom protiv Mladića

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Tužilaštvo u Hagu završava rad procesom protiv Ratka Mladića, a posao institucije nastaviće privremeno tijelo Međunarodnog suda, čiji će ogranak biti smješten u Hagu i početi sa radom 1. jula, najavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.

"Prije toga, očekujemo presude Vojislavu Šešelju, okončanje slučaja bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića očekujemo najkasnije do kraja 2014. godine, a sudska presuda Mladiću se očekuje 2015. godine", naveo je Brammetz.

On je za "Blic" rekao da će se međunarodni rezidualni mehanizam baviti preostalim ili rezidualnim pitanjima.

"To podrazumijeva zaštitu svjedoka, primjenjivanje kazni i saradnju sa državama koje traže informacije od Tribunala. Očekuje se i da se mehanizam pozabavi izvjesnim brojem žalbenih predmeta, kao što su slučajevi Karadžić, Mladić, Hadžić i Šešelj", dodao je Brammertz.

On je podsjetio da je haško Tužilaštvo devet slučajeva prebacilo sudovima u bivšoj Jugoslaviji. "Od toga, šest koji se odnose na 10 optuženih u BiH, dva u Hrvatsku i jedan u Srbiju. U tim slučajevima Tribunal je podigao optužnice", rekao je Brammertz.