Tribina u Mostaru
25

Haški tužitelj Kenneth Scott očekuje potvrdu presude Prliću i ostalima

Piše: R. D.
U organizaciji Mostarskog kruga i Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara organizirana je dijaloška tribina pod nazivom "Haški tribunal – Koliko su presude izrečene u Međunarodnom sudu pravde u Hagu doprinijele ispunjavanju pravde i posebno koliko su u funkciji pomirenja bivše Jugoslavije".

Specijalni gosti tribine bili su Kenneth Scott, tužilac Haškog tribunala, Amir Ahmić, oficir za vezu naše zemlje s Tribunalom u Hagu te novinarka Dženana Karup-Druško koja je i moderirala događaj.

Safet Oručević, direktor Centra za mir, prije početka tribine uručio je tužiocu Sccotu povelju Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara. Oručević je kazao da dok su se Mostarci ovdje borili za mir, Kennet Scott se u Hagu naporno borio za pravdu.

Scott je između ostalog kazao da je u slučaju Prlić i ostali, koji je sada posebno aktuelan jer se čeka drugostepena presuda, vrlo optimističan.

"O udruženom zločinačkom poduhvatu ja ne bih prejudicirao šta će suci odlučiti, u pravu je sve utemeljeno, dokazi su vrlo snažni, očekujem da će to biti potvrđeno", kazao je Scott.

Scott nije želio komentarisati kakve će političke implikacije imati drugostepena presuda na terenu, kazao je da je on advokat i da ne prati toliko razvoj situacije.