|

Haški tribunal potvrdio postupak protiv Berka Zečevića

Haški tribunal potvrdio postupak protiv Berka Zečevića
0
S
SRNA
15.2.2011. u 11:48
6
komentara
0

dijeljenja
Haški tribunal potvrdio postupak protiv Berka Zečevića Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Sudsko vijeće Haškog tribunala u slučaju bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića potvrdilo je danas da je izdat obavezujući nalog i nalog za hapšenje sarajevskog vještaka Berka Zečevića, jer se nije odazvao pozivu da svjedoči u ovom postupku.
Odbrana je tražila da se ukinu sve oznake povjerljivosti vezane za svjedočenje Zečevića, a Tužilaštvo se tome nije protivilo.

O Zečevićevom slučaju do sada se u Hagu raspravljalo samo na zatvorenim sjednicama.

Zečević je, kao balistički vještak, učestvovao u istrazi incidenta na Markalama od 5. februara 1994. godine iz optužnice protiv Karadžića, i on je o tome ranije svjedočio u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Stanislava Galića.

Vještak Berko Zečević uhapšen je u petak, 11. februara, po zahtjevu Haškog tribunala zbog nepoštivanja tog suda, jer se nije odazvao pozivu za svjedočenje.

Zečevića su u njegovom stanu u Sarajevu uhapsili pripadnici SIPA-e. Sud BiH odredio je Zečeviću pritvor od dana hapšenja do izručenja Tribunalu.

Krivično vijeće Suda BiH najvjerovatnije će danas poslije podne, a najkasnije sutra, donijeti odluku o žalbi na određivanje pritvora Zečeviću.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...