|

Haški tribunal opet odbio Mladićev prigovor na optužnicu

Haški tribunal opet odbio Mladićev prigovor na optužnicu
2
F
FENA
24.2.2017. u 22:39
96
komentara
2

dijeljenja
Haški tribunal opet odbio Mladićev prigovor na optužnicu Foto: EPA
Haški tribunal odbio je danas da ponovo razmatra već odbijeni prigovor odbrane Ratka Mladića na optužnicu kojom se tereti za ratne zločine u BiH, saopćeno je iz tog tribunala.
Istom odlukom sudsko vijeće je odbilo i da dozvoli Mladićevoj odbrani da uloži žalbu na tu odluku Žalbenom vijeću tribunala, prenosi agencija Tanjug.

U prigovoru na optužnicu, branioci Ratka Mladića tvrdili su u oktobru prošle godine da je 106 incidenata u optužnici navedeno "nejasno" u pogledu vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta počinilaca, poprišta zločina, kao i da je "optužnica propustila da u dovoljnoj mjeri identifikuje počinioce" zločina.

Odbrana je tada tražila od raspravnog vijeća da te dijelove optužnice proglasi "manjkavim" i da ih ne razmatra prilikom donošenja presude Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske.

Taj prigovor sudije su odbacile u novembru prošle godine, uz obrazloženje da nije podnesen na vrijeme, već gotovo pet godina poslije preciziranja važećeg optužnog akta.

Mladić je je nakon višegodišnjeg bjekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haagu u maju 2011.Suđenje mu je počelo u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine. Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017., a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...