Fadila Memišević
0

"Haški tribunal je danas doživio užasnu blamažu"

FENA
Haški tribunal je danas doživio užasnu blamažu i kapitulirao pred lukavom strategijom koju je počeo Slobodan Milošević, a nastavio Radovan Karadžić.

Ovo je danas Feni izjavila predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH (DUN BiH) Fadila Memišević, komentirajući odgađanje početka suđenja Karadžiću zbog njegovog nepojavljivanja u sudnici.

Memišević, koja je danas u Haagu bila zajedno sa oko 300 žrtava rata u BiH, ističe kako Tribunal nije smio podleći ovakvoj Karadžićevoj ucjeni.

Kaže kako su žrtve rata, kojih je danas u sali Suda bilo 30-tak, ogorčene. Ovo je kazna za žrtve, dok se počinioci nagrađuju ili im se povlađuje, dodaje Memišević.

Ona smatra kako Karadžić svojim nepojavljivanjem pred Sudom nastavlja praviti cirkus, koji je pravio i Slobodan Milošević, a što radi i Vojislav Šešelj.

Memišević je mišljenja da postoji i čudna koncidencija u onome što se danas događalo u Haškom tribunalu i činjenici da osuđena za ratne zločine Biljana Plavšić sutra izlazi na slobodu.

-Sve se ove kockice sklapaju u mozaik jedne izdaje žrtava i izdaje međunarodne zajednice kada je BiH u pitanju, stav je predsjednice DUN-a BiH.

Ona navodi da su žrtve rata BiH danas u Haagu ipak poslale snažnu poruku da ne odustaju od zahtjeva da se onaj ko je odgovoran za ubijanje, protjerivanje i genocid adekvatno kazni.

-Time nećemo vratiti naše najmilije, ali će njegovim kažnjavanjem biti olakšan dio naše patnje, poručila je Memišević.