Čelnici Herceg-Bosne
53

Haški tribunal danas izriče konačnu presudu u predmetu "Prlić i ostali"

Piše: Er. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas će izreći drugostepenu presudu bivšim čelnicima takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne koji su optuženi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Haško tužilaštvo bivše čelnike takozvane Herceg-Bosne, odnosno premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i komandante Glavnog štaba HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, komandanta vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "Velike Hrvatske".

Prvobitna optužnica protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića potvrđena je 4. marta 2004. godine, a objelodanjena 2. aprila 2004. godine.

Dana 16. novembra 2005. godine tužilaštvo je podnijelo izmijenjenu optužnicu u kojoj je razjasnilo već ranije navedene optužbe protiv optuženih. Dana 22. maja 2008. godine, tužilaštvu je naloženo da izmijeni optužnicu kako bi dodatno pojasnilo određene navode.

Druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. godine i postala je važeća optužnica.

U optužnici se optužene teretilo na osnovu individualne krivične odgovornosti i na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za sljedeće:

  • Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje (seksualno zlostavljanje); protivpravnu deportaciju, premještanje i zatočenje civila; nečovječno postupanje; uništavanje imovine širokih razmjera i oduzimanje imovine koje nije opravdano vojnom nuždom, a izvedeno je na protivpravan i bezobziran način (teške povrede Ženevskih konvencija, član 2),
    
  • Okrutno postupanje; protivpravni fizički rad; bezobzirno uništavanje gradova, naselja i sela, ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom; uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji ili obrazovanju; pljačkanje javne i privatne imovine; protivpravni napad na civile; protivpravno terorisanje civila (kršenja zakona i običaja ratovanja, član 3),
    
  • Progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi; ubistva; silovanje; deportaciju; zatvaranje; nehumana djela (zločini protiv čovječnosti, član 5).
    

Suđenje je počelo 26. aprila 2006. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 24. januara 2008. godine. Izvođenje dokaza odbrane počelo je 5. maja 2008. godine, a zvanično završilo 17. maja 2010. godine. Završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011. godine.

Dana 20. februara 2008. godine, Pretresno vijeće u predmetu Prlić i drugi izdalo je usmenu odluku u skladu s pravilom 98bis i odbacilo zahtjeve za oslobađajuću presudu koje su podnijele odbrane Ćorića i Pušića.

U presudi je vijeće iznijelo brojne zaključke u vezi sa zločinima koje su počinili pripadnici HVO-a. Između ostalog, vijeće je zaključilo:

  • Napetosti između Hrvata i muslimana u Bosni i Hercegovini rasle su tokom 1992. godine i to naročito u općini Prozor. Dana 23. oktobra 1992. HVO je napao grad Prozor i okolna mjesta. Nakon stavljanja grada Prozora i sela Paljike pod kontrolu, pripadnici HVO-a su, počevši od 24. oktobra 1992., uništili više muslimanskih kuća i vozila u gradu te spalili jednu kuću i ubili dvije osobe u Paljikama.

  • Dana 18. januara 1993. HVO je napao grad Gornji Vakuf, kao i nekoliko okolnih sela. Sukobi HVO-a i Armije RBiH (ARBiH) trajali su nekoliko dana. Počevši od 18. januara 1993., HVO je u fabrici namještaja u Trnovači, općina Gornji Vakuf, zatočio od 40 do 60 muškaraca. Vojnici HVO-a su neke od njih tukli i/ili maltretirali. Naprimjer, dva vojnika HVO-a su Hasanu Behli odsjekli uho, a poslije mu gazili po rani. Nakon približno dvije sedmice zatočenja, ti muškarci muslimani su razmijenjeni ili premješteni.

  • HVO je 17. aprila 1993. izveo napade na općine Prozor i Jablanica. Od 17. do 19. aprila 1993. HVO je napao sela Parcane, Lizoperce i Tošćanicu u općini Prozor, gdje je spalio kuće muslimana i ubio dvije osobe. Dana 17. aprila, HVO je granatirao sela Soviće i Doljane u općini Jablanica. Nakon borbi, i do 23. aprila 1993., HVO je uhapsio vojnike Armije RBiH, vojno sposobne muškarce muslimane, žene, djecu i starce iz tih sela, i odveo ih u školu u Sovićima, gdje je više njih bilo zatočeno u vrlo teškim uslovima do 5. maja 1993. Vojnici HVO-a su zatočenike, uključujući i žene, tukli i maltretirali, i ubili četiri vojnika Armije RBiH.

  • Dana 9. maja 1993., HVO je izveo opći napad na Armiju RBiH u Mostaru, tokom kojeg je zauzeo stambeni blok Vranica u kojem se nalazio štab Armije RBiH. Tokom te operacije koja je trajala nekoliko dana, vojnici HVO-a minirali su Baba Beširovu džamiju. Vojnici HVO-a su masovno hapsili muslimane iz zapadnog Mostara i odvajali muškarce od žena, djece i staraca. Pripadnici Armije RBiH bili su zatočeni u zgradi MUP-a i Duhanskom institutu, gdje su ih pretukli. Drugi muškarci, bez obzira na to da li su bili pripadnici Armije RBiH ili ne, bili su zatočeni i premlaćivani u zgradi Mašinskog fakulteta. Deset vojnika Armije RBiH umrlo je usljed posljedica tog nasilja. Žene, djeca i starci iz zapadnog Mostara poslani su na Heliodrom gdje su bili zatočeni više dana, nakon čega su pušteni kućama.

  • Od juna 1993. do aprila 1994. HVO je pod opsadom držao istočni Mostar. Tokom tog perioda je na istočni dio grada, kao i na četvrt Donja Mahala u zapadnom dijelu izvršen dugotrajni vojni napad HVO-a koji se konkretno sastojao od stalnog intenzivnog granatiranja i vatre iz drugog naoružanja. Usljed granatiranja su mnogi civili, ali i članovi međunarodnih organizacija, bili ranjeni i ubijni. Također je jako oštećeno ili uništeno deset džamija. HVO je sprečavao, a ponekad i potpuno blokirao prolaz humanitarne pomoći. Muslimansko stanovništvo bilo je prisiljeno da živi u izuzetno teškim uslovima, bez hrane, vode, električne energije i adekvatne njege. Vojnici HVO-a su silovali više žena, uključujući i jednu djevojku od 16 godina, prije nego što su ih natjerali da pređu liniju fronta prema istočnom Mostaru. Dana 8. novembra 1993. jedan tenk HVO-a je tokom ofanzive cijeli dan otvarao vatru po Starom mostu, zbog čega se nije mogao koristiti i skoro se srušio. Most se zaista i srušio u jutarnjim satima 9. novembra 1993. Vijeće je zaključilo da, iako ga je koristila Armija RBiH, pa je stoga za HVO predstavljao legitimni vojni cilj, rušenje mosta prouzrokovalo j neproporcionalnu štetu civilnom muslimanskom stanovništvu istočnog Mostara.

  • U jutarnjim satima 23. oktobra 1993. oružane snage HVO-a krenule su u napad na selo Stupni Do. Vojnici specijalnih jedinica Maturice i Apostoli silovali su i seksualno zlostavljali tri žene iz sela. Također su tokom napada ubili 36 osoba, među kojima i troje djece uzrasta 13, 8 i 3 godine. Selo je u potpunosti razoreno, a mještanima je oduzeta imovina.

Vijeće je većinom glasova utvrdilo da je sukob između HVO-a i ARBiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno s pripadnicima HVO-a protiv ARBiH, a da je Republika Hrvatska vršila opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Vijeće je većinom glasova utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat (UZP) koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine, kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda. Ovaj hrvatski entitet u BiH trebalo je ili da se pripoji Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana s Hrvatskom.

Već u decembru 1991. članovi rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili su da je za ostvarivanje krajnjeg cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta, neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni.

U najmanju ruku od kraja oktobra 1992., Prlić, Stojić, Petković i Praljak znali su da je ostvarivanje ovog cilja u suprotnosti s mirovnim pregovorima koji su se vodili u Ženevi i da podrazumijeva premještanje muslimanskog stanovništva izvan teritorije tzv. Herceg-Bosne.

Presuda Pretresnog vijeća izrečena je 29. maja 2013. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora. Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković su osuđeni na po 20 godina zatvora. Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina zatvora. Berislav Pusić je osuđen na 10 godina zatvora.