BiH
0

Haški tribunal: Četiri statusne konferencije i nastavak četiri suđenja

FENA
U Haškom tribunalu iduće sedmice bit će održane četiri statusne konferencije i nastavljena četiri suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tokom 1990-ih.

U srijedu, 21. marta, bit će održana statusna konferencija u procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića optuženih za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata i bosanskih Muslimana iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine od augusta 1991. do decembra 1995.

Istog dana bit će održane i statusne konferencije u slučaju bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Fatmira Limaja i ostalih, kao i u procesu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškoskog i Johana Tarčulovskog, prenosi Tanjug.

Limaj, jedan od komandanata OVK, bio je odgovoran za vođenje zarobljeničkog logora OVK u selu Lapušnik na Kosovu. Uhapšen je 18. februara 2003, pod optužbom za kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovječnosti.

Suđenje Limaju i ostalima počelo je u novembru 2004, a tužilaštvo i odbrana su u augustu i septembru 2005. iznijeli završne riječi, a pretresno vijeće je izreklo presudu 30. novembra 2005.

Limaj i Musliu su oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice, a Bala je osuđen na 13 godina zatvora, jer je proglašen krivim za mučenje, okrutno postupanje i ubistvo.

Na presude Pretresnog vijeća su se u decembru 2005. žalili kako tužilaštvo, tako i advokati Balaja.

Boškoski, koji je bio istaknuti član makedonske stranke VMRO-DPMNE, tereti se u optužnici da je imao komandu nad policijskim snagama koje su počinile krivična djela za vrijeme napada na selo Ljuboten u sjeverozapadnoj Makedoniji, tokom sukoba snaga sigurnosti i albanskih ekstremista 2001.

Tarčulovski je optužen da je komandovao policijskom jedinicom koja je augusta 2001. napala Ljuboten i ubila sedam muškaraca albanske nacionalnosti. Tokom tog napada zapaljeno je najmanje 14 kuća, a više od 100 Albanaca je pritvoreno.

U petak, 23. marta, bit će održana statusna konferencija u slučaju Milorada Trbića optuženog da je kao pomoćnik načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske odgovoran za zločine protiv čovječnosti na osnovu individualne krivične odgovornosti.

Iduće sedmice bit će nastavljeno suđenje bivšim funkcionerima Srbije i Jugoslavije, vojnim i policijskim generalima - Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću.

Oni su optuženi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Suđenje se nastavlja i jednom od komandanata OVK Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika koji se terete za zločine protiv Srba, Roma i "nepodobnih" Albanaca na Kosovu u periodu od 1. marta do 30. septembra 1998.

U haškoj sudnici će biti nastavljeno suđenje i bivšim oficirima VRS, optuženim za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveru i Vinku Pandureviću.

Bit će nastavljen i proces protiv Jadranka Prlića i još petorice funkcionera tzv. Herceg Bosne - Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Te osobe su optužene za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BIH.