Patrick Robinson
0

"Haški tribunal će suditi Mladiću i Hadžiću"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Patrick Robinson je za BIRN – Justice Report govorio o problemima sa kojima se suočava institucija na čijem je čelu, te ocijenio rad Suda BiH. Ako Ratko Mladić i Goran Hadžić ne budu uhapšeni do kraja mandata Suda u Haagu, ipak će im se suditi u toj instituciji, u takozvanom “rezidualnom mehanizmu Tribunala”, riječi su predsjednika Robinsona.

“Nadamo se da će Mladić i Hadžić biti uhapšeni i dovedeni pred lice pravde prije okončanja našeg mandata i da će im biti osigurano pošteno suđenje. Ukoliko se to ne desi, sudit će im se pred rezidualnim mehanizmom Tribunala”, kazao je Patrick Robinson, predsjednik Haškog tribunala, u intervjuu za BIRN – Justice Report.

Haški tribunal bi trebao svoj rad okončati najkasnije do februara 2014. godine. Dvojica bjegunaca, Mladić i Hadžić, koje je ovaj sud optužio zbog zločina počinjenih u BiH i Hrvatskoj, još uvijek nisu uhapšeni unatoč raspisanim međunarodnim potjernicama.

Osim Mladića i Hadžića, najveći pritisak na rad Haškog tribunala, pojasnio je Robinson, jeste “mišljenje javnosti da izlazna strategija za okončanje rada utiče na pravednost suđenja koja su trenutno u toku”.

S obzirom da je MKSJ ustanovljen kao ad hoc sud, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je podržao njegovu Strategiju okončanja rada, kojom je zacrtano fazno i postepeno, organizovano zatvaranje.

Prema posljednjim procjenama s kraja 2009. godine, očekuje se da se sva suđenja okončaju do sredine 2011., sa izuzetkom suđenja Radovanu Karadžiću, koje bi trebalo da se završi krajem 2012. godine. Žalbeni postupak u predmetu Karadžić bio bi završen do februara 2014., a svi drugi žalbeni postupci 2013. godine.

“Neki kritičari Tribunala smatraju da izlazna strategija na neki način utiče na pravednost suđenja pred ovim sudom. To jednostavno nije tačno, ali taj stav je prisutan u javnosti, što nas jako brine”, rekao je Robinson.

Upravo zbog te izlazne strategije, odnosno ograničenog mandata Tribunala u Haagu, suočeni su, prema Robinsonu, sa realnim problemom “smanjivanja broja uposlenika”, što bi trebalo vrlo brzo da se desi.

“Do početka naredne godine izgubit ćemo 40 posto osoblja, što znači da vrlo brzo gubimo veliki broj radnika. Trenutno glavni zadatak Tribunala je da pokuša da nađe načina da zadrži najbolje ljude”, rekao je Robinson.

U intervjuu za BIRN – Justice Report Robinson se osvrnuo i na rad Suda BiH, kojem je iz Tribunala prebačeno nekoliko predmeta na daljnje procesuiranje.

“Sud BiH se odlično pokazao u dosadašnjoj saradnji sa Haškim tribunalom i predstavlja svijetli primjer sudske prakse u regionu. Haški tribunal je Sudu BiH prebacio na daljnje procesuiranje 10 predmeta, od kojih je devet uspješno okončano”, kazao je Robinson.

Pred Sudom BiH još uvijek nije pravosnažno završeno suđenje Miloradu Trbiću, optuženom za genocid u Srebrenici, čiji je predmet odlukom Haškog tribunala prebačen u Sarajevo na daljnje procesuiranje. Postupak je u toku pred Žalbenim vijećem. Prvostepenom presudom Trbić je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina.

Robinson je istakao da je “rad Suda BiH jako uspješan”, te pojasnio da svi izvještaji onih koji nadgledaju rad pravosudnih institucija u BiH pokazuju da je “stanje dobro i da su suđenja poštena”.