{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor

F
7.9.2012. u 16:12
0
7
Haški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor
0
Haški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor
Slobodan Praljak, haški optuženik
Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u predmetu "Prlić i drugi" naredilo je povratak hrvatskog generala Slobodana Praljka u pritvor u Scheveningen, objavio je u petak Haški sud.
Odluka je donesena većinom glasova u srijedu.

Sekretarijat Haškog suda 22. augusta naložio je Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 miliona eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove odbrane, jer je svojom istragom zaključilo da je Praljak raspolagao s dovoljno sredstava da sam finansira svoju odbranu.

Njegova odbrana odmah je najavila da će se Praljak žaliti na tu odluku jer ju je sekretarijat ICTY-ija utemeljio na "mišljenju" i "vjerovanju" i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a ne na dokazima i postojećim činjenicama.

Nakon odluke sekretarijata, nadležno sudsko vijeće izmijenilo je uslove boravka generala na privremenoj slobodi tako što ih je pooštrilo i odredilo da mora boraviti u svom domu u Hrvatskoj uz pojačani nadzor.

Tužilaštvo je na tu odluku uložilo prigovor smatrajući da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti jer je povećan rizik od njegovog bijega, a general Praljak je pak poručio sudu da će se radije vratiti u pritvor Haškog suda nego ostati na privremenoj slobodi, ako to mora biti u kućnom pritvoru.

Haaško tužilaštvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje da su počinili zločine u okviru udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske"

Praljak, koji se zajedno s drugim optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao u aprilu 2004., na privremenoj je slobodi od 21. decembra prošle godine čekao na prvostepenu presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: