{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor

F
7.9.2012. u 16:12
0
7
Haški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor
0
Haški sud naredio povratak Slobodana Praljka u pritvor
Slobodan Praljak, haški optuženik
Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u predmetu "Prlić i drugi" naredilo je povratak hrvatskog generala Slobodana Praljka u pritvor u Scheveningen, objavio je u petak Haški sud.
Odluka je donesena većinom glasova u srijedu.

Sekretarijat Haškog suda 22. augusta naložio je Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 miliona eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove odbrane, jer je svojom istragom zaključilo da je Praljak raspolagao s dovoljno sredstava da sam finansira svoju odbranu.

Njegova odbrana odmah je najavila da će se Praljak žaliti na tu odluku jer ju je sekretarijat ICTY-ija utemeljio na "mišljenju" i "vjerovanju" i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a ne na dokazima i postojećim činjenicama.

Nakon odluke sekretarijata, nadležno sudsko vijeće izmijenilo je uslove boravka generala na privremenoj slobodi tako što ih je pooštrilo i odredilo da mora boraviti u svom domu u Hrvatskoj uz pojačani nadzor.

Tužilaštvo je na tu odluku uložilo prigovor smatrajući da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti jer je povećan rizik od njegovog bijega, a general Praljak je pak poručio sudu da će se radije vratiti u pritvor Haškog suda nego ostati na privremenoj slobodi, ako to mora biti u kućnom pritvoru.

Haaško tužilaštvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje da su počinili zločine u okviru udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske"

Praljak, koji se zajedno s drugim optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao u aprilu 2004., na privremenoj je slobodi od 21. decembra prošle godine čekao na prvostepenu presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: