{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haške sudnice rade "punom parom"

F
23.9.2007. u 16:09
0
0
Haške sudnice rade "punom parom"
0
Haške sudnice rade "punom parom"
U Haškom tribunalu bit će iduće sedmice nastavljeno pet suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, bit će izrečene dvije presude i održana statusna konferencija u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.
U četvrtak, 27. septembra Sudsko vijeće Tribunala izreći će presude bivšim oficirima Jugoslavenske narodne armije (JNA) Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, tzv. "vukovarskoj trojci", optuženoj za strijeljanje oko 260 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara", kod Vukovara, 20. novembra 1991.

Tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju, koje je počelo 11. oktobra 2005., a završeno 16. marta ove godine, zatražilo za svu trojicu doživotne kazne zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

U četvrtak će biti donijeta i presuda Žalbenog veća bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Limaju i Isaku Musliu, kao i bivšem stražaru u zarobljeničkom logoru OVK "Lapušnik" Haradinu Bali.

Limaj i Musliu su 30. novembra 2005. oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice i pušteni su na slobodu, poslije čega je Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu.

Bala je 30. novembra 2005. osuđen na 13 godina zatvora zbog okrutnog postupanja, mučenja i ubistva.

I Tužilaštvo i Bala su se žalili na takvu presudu.

U četvrtak, 27. septembra bit će održana statusna konferencija u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i za progon hrvatskog stanovništva iz djela Vojvodine od 1991. do 1995.

Početak suđenja Šešelju zakazan je za 7. novembar, a sudija Jean-Cloude Antonetti zakazao je za 6. novembar raspravu na kojoj treba da budu utvrđeni posljednji detalji procesa.

Iduće sedmice će biti nastavljeno suđenje i bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici suoptuženih za zločine na Kosovu 1999.

Zajedno sa Milutinovićem, optuženi su i bivši potpredsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović i generali vojske i policije Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Suđenje će cijele sedmice biti nastavljeno i bivšem komandantu Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine Rasimu Deliću.

Delić je optužen za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima od 1993. do 1995. godine u BiH.

U haškoj sudnici bit će i bivši oficiri Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoj Miletić, Milan Gvero i Vinko Pandurević.

Proces će biti nastavljen i Jadranku Prliću i petorici visokih funkcionera hrvatske tzv. "Herceg Bosne", koji su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BiH.

Cijele sedmice bit će nastavljeno suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i bivšem inspektoru u jedinici za osiguravanje Predsjednika u makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova Johanu Tarčulovskom.

Boškoski i Tarčulovski su optuženi za ubistva, bezrazložno uništavanje sela i gradova i za okrutno postupanje 12. augusta 2001. u selu Ljuboten, sjeverno od Skoplja, javio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: