BiH
0

Haške sudnice rade "punom parom"

FENA
U Haškom tribunalu bit će iduće sedmice nastavljeno pet suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, bit će izrečene dvije presude i održana statusna konferencija u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

U četvrtak, 27. septembra Sudsko vijeće Tribunala izreći će presude bivšim oficirima Jugoslavenske narodne armije (JNA) Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, tzv. "vukovarskoj trojci", optuženoj za strijeljanje oko 260 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara", kod Vukovara, 20. novembra 1991.

Tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju, koje je počelo 11. oktobra 2005., a završeno 16. marta ove godine, zatražilo za svu trojicu doživotne kazne zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

U četvrtak će biti donijeta i presuda Žalbenog veća bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Limaju i Isaku Musliu, kao i bivšem stražaru u zarobljeničkom logoru OVK "Lapušnik" Haradinu Bali.

Limaj i Musliu su 30. novembra 2005. oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice i pušteni su na slobodu, poslije čega je Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu.

Bala je 30. novembra 2005. osuđen na 13 godina zatvora zbog okrutnog postupanja, mučenja i ubistva.

I Tužilaštvo i Bala su se žalili na takvu presudu.

U četvrtak, 27. septembra bit će održana statusna konferencija u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i za progon hrvatskog stanovništva iz djela Vojvodine od 1991. do 1995.

Početak suđenja Šešelju zakazan je za 7. novembar, a sudija Jean-Cloude Antonetti zakazao je za 6. novembar raspravu na kojoj treba da budu utvrđeni posljednji detalji procesa.

Iduće sedmice će biti nastavljeno suđenje i bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici suoptuženih za zločine na Kosovu 1999.

Zajedno sa Milutinovićem, optuženi su i bivši potpredsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović i generali vojske i policije Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Suđenje će cijele sedmice biti nastavljeno i bivšem komandantu Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine Rasimu Deliću.

Delić je optužen za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima od 1993. do 1995. godine u BiH.

U haškoj sudnici bit će i bivši oficiri Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoj Miletić, Milan Gvero i Vinko Pandurević.

Proces će biti nastavljen i Jadranku Prliću i petorici visokih funkcionera hrvatske tzv. "Herceg Bosne", koji su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BiH.

Cijele sedmice bit će nastavljeno suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i bivšem inspektoru u jedinici za osiguravanje Predsjednika u makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova Johanu Tarčulovskom.

Boškoski i Tarčulovski su optuženi za ubistva, bezrazložno uništavanje sela i gradova i za okrutno postupanje 12. augusta 2001. u selu Ljuboten, sjeverno od Skoplja, javio je Tanjug.