BiH
0

Hasić: Podzemni tuneli u Visokom nisu prirodne tvorevine niti rudarska okna

FENA
Plan izvođenja pripremnih radova u podzemnim tunelima KTK i Ravne za prošli mjesec je realiziran i urađeno je više od planiranog, izjavio je rukovoditelj Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" na poslovima praćenja georudarskog istraživanja podzemnog kompleksa tunela magistar Enver Hasić.

Stručni timovi Rudnika Zenica i pomoćno osoblje Fondacije su raščistili, podgradili i osposobili više od stotinu metara u tunelu KTK te oko trideset metara u tunelu Ravne. Prema Hasićevim riječima, radovi se odvijaju bez poteškoća, sigurnosna situacija je odlična i protok zraka je zahvaljujući ventilacionim otvorima koji se protežu čitavom mrežom tunela, nesmetan.

"Sastav jamskog zraka u tunelima je povoljan, a to dokazuju i redovne kontrole tj. hemijske analize zraka koje se izvode u laboratoriju Rudnika Zenica", izjavio je za Agenciju FENA Hasić.

Hasić je istakao da podzemni tuneli koji prema hipotezi predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića spajaju sve objekte od značaja u Bosanskoj dolini piramida, nikako ne mogu biti prirodne tvorevine niti rudarska okna.

"Mreža podzemnih tunela ispod Bosanske doline piramida je isključivo djelo ljudskih ruku. Također, tvrdim da ovo nisu rudarska okna. Rudarska okna, recimo, imaju depoe ostataka onoga što se eksploatiralo. Ovi tuneli to nemaju. Dalje, svaka rudarska eksploatacija na području BiH je zabilježena u dokumentaciji države. Nema podataka da se ovdje eksploatirala bilo kakva ruda", kaže Hasić.