|

Haselsteiner: BiH kulturološki i historijski apsolutno ima mjesto u Evropskoj uniji

Haselsteiner: BiH kulturološki i historijski apsolutno ima mjesto u Evropskoj uniji
0
F
FENA
20.11.2007. u 12:10
0
komentara
0

dijeljenja
Haselsteiner: BiH kulturološki i historijski apsolutno ima mjesto u Evropskoj uniji
U organizaciji Austrijske kooperacije za nauku, kulturu i obrazovanje, Akademije nauka i umjetnosti BiH i Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u Sarajevu kao gost predavač boravi član Austrijske akademije nauka, eminetni historičar prof. dr. Horst Haselsteiner. Prema njegovom mišljenju, BiH ima svoje mjesto u Evropskoj uniji koliko historijski, toliko i kulturološki.
Na današnjem predavanju u Akademiji nauka i umjetnosti BiH prof. Haselsteiner je govorio i o tome da BiH predstavlja izuzetno važnu vezu između srednje i jugoistočne Evrope.

Prof. Haselsteiner je tim povodom kazao da je siguran da ovo ne važi samo za prošlost nego i danas te smatra da međunarodna zajednica mora da sredi situaciju u BiH. Prema njegovom mišljenju, Dayton je samo prvi korak i sada je potrebno naći evropsko rješenje za BiH.

- Rekao bih da to znači članstvo u Evropskoj uniji, kazao je on.

Prof. Haselsteiner naglašava da su kriteriji za prijem u EU strogi, ali ukazuje na primjere Španije, Portugala ili Grčke iz prošlosti, odnosno potrebno je postići poseban dogovor i za BiH.

- BiH kulturološki i historijski apsolutno ima mjesto u Evropskoj uniji, naglasio je prof. Haselsteiner.

Prof. Haselstener je od 1993. godine redovni profesor za istočnoevropsku historiju Univerziteta u Beču. Nosilac je brojnih naučnih priznanja i nagrada. Član je Austrijske akademije nauka, Mađarske akademije nauka, Katoličke akademije nauka u Beču te Akademije nauka i umjetnosti sudetskih Nijemaca iz Minhenu, a također član brojnih naučnih institucija i redakcija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.