O posjeti Zagrebu
120

Hasanbegović: Spominjala se zabrana ulaska Dodika u EU, njegov cilj je velika Srbija

D. Be.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Hrvatski saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, koji je jedan od najpoznatijih hrvatskih desničara prokomentarisao je posjetu Milorada Dodika Zagrebu kazavši da nikome nije jasna svrha njegovog dolaska, osim predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

O apsurdnosti situacije, gdje desničar poput Hasanbegovića kritikuje prijem Dodika u političkom vrhu Zagreba samo za sebe dovoljno govori jer ovaj političar u ovom kontekstu postaje neko ko iznosi konstruktivnu kritiku. Hasanbegović je podsjetio hrvatsku javnost da je Milorad Dodik pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, gdje mu je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina.

"U februaru ove godine Visoki predstavnik u BiH je izvjestio javnost da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrane ulaska Milorada Dodika na području Evropske unije. Ako je to istina, mogu tek primjetiti da koristi prigodu da nakon uvođenja tih sankcija posjeti najbližu članicu EU Bosni i Hercegovini", mišljenja je Hasanbegović.

On je kazao kako je vlada u proteklom mandatu na čijem je čelu Andrej Plenković bila prva i posljednja vlada na svijetu koja je sa entitetom RS, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, potpisala međunarodni ugovor.

"Ponavljam, prva i posljednja vlada na svijetu", naglasio je.

Hasanbegović smatra i da je više od simbolike Dodikova posjeta samo dan nakon obilježavanje novog srpskog praznika u Beogradu i Banjoj Luci koji je opisan kao dan srpskog nacionalnog ujedinjenja i srpske zastave.

"Jasno je rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije pred vratima grada Zagreba. Siguran sam da će Milanović i Plenković podijeliti misli s Dodikom i na koji način, u kojim fazama, misli oživotvoriti tu iluziju o ujedinjenju entitet RS i Srbije te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan, koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas", poručio je.