Utrka za Novo Sarajevo
742

Hasan Tanović: Bitku ne mogu dobiti u bolnici, politika nam je servirana kao nužnost

Razgovarao: Ibro Čavčić
Hasan Tanović, kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo na predstojećim izborima, poručio je u intervjuu za Klix.ba da je politika građanima nametnuta i da se njim bavila kao liječnikom, zbog čega je odlučio da se on bavi politikom.

"Vladajuće partije su nam politiku nametnule kao nužnost", ocijenio je doktor Hasan Tanović kao kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo, tri godine nakon što je "dobrovoljno protjeran" s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U razgovoru za Klix.ba je, osim o razlozima ulaska u politiku, govorio o dijagnozi općine Novo Sarajevo, neophodnim projektima, neravnopravnoj predizbornoj utrci, podršci Četvorke, Željezničaru i stadionu Grbavica...

U jeku kampanje je prebrodio bitku s koronavirusom i uhvatio se, kako kaže, ukoštac s aktuelnim načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom i njegovom stranačkom mašinerijom. Osjeća se dobro.

Šta ste to dijagnosticirali u vašoj opštini pa sugerirate, u sklopu jednog od predizbornih slogana, da je potreban "doktor za Novo Sarajevo"?

Opština Novo Sarajevo je dio glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali se ne može pohvaliti da ispunjava očekivanja jedne takve opštine. Opština Novo Sarajevo bi trebala biti uzor i predvodnica drugim opštinama u državi, ali to nije slučaj. Pored brojnih aktivnosti, brojnih kompanija smještenih na prostoru opšine, brojnih stanovnika na ovu opštinu se gleda kao na jednu veliku spavaonu koja nema osnove jedne urbane sredine. Da ne spominjeno u kakvom stanju se nalazi infrastruktura opštine i objekti od interesa za građane (parkovi, sportske dvorane, šetališta, sajmovi i slično). Očito je da je Opština Novo Sarajevo zapuštena i da joj je potrebna posebna terapija i njega kako bi joj se vratio njen sjaj i položaj koji zaslužuje. Želimo da stanovnici Novog Sarajeva budu ponosni što upravu tu žive, jer osjećaju da je opština tu da služi njima i da im osigura sve ono što im treba da lakše i ljepše provode vrijeme sami ili sa svojim porodicama i prijateljima. Krajnje je vrijeme da se probudimo iz hronične letargije. Smatram da je najbolje u promjene krenuti čisteći prvo u svojoj avliji, a moja avlija je Novo Sarajevo.

Jedan ste od rijetkih kandidata na predstojećim izborima koje bi, zbog izvrsne liječničke karijere, bilo šteta izabrati za načelnika. Šta biste tu štetu nadoknadili kao načelnik?

Ne bih baš podržao takvu konstataciju. Nekako, stičem dojam da aktuelna vlast, u nedostatku bilo kakvog drugog argumenta, nastojati upotrijebiti tu činjenicu protiv mene.

Politiku su nam vladajuće partije servirale kao nužnost. Jednostavno, imate izbor da se uhvatite u njihovo kolo i igrate kako oni sviraju, ili da to kolo posmatrate sa strane. Ko igra prema njihovom sviranju, može se nadati nekom kratkoročnom ličnom prosperitetu. Na taj način vladajući se trude dovesti nas u stanje ovisnosti. Svoj liječnički poziv, koji volim najviše na svijetu, ću nastaviti obavljati prema potrebama pacijenata i pozivu mojih kolega. Naravno, ukoliko oni procijene da sam im potreban u operacionoj sali, dostupan sam od 0-24, sedam dana u sedmici. Zdravlje svakog pojedinca i naroda u cjelini je imperativ za sve nas, a za mene kao ljekara apsolutni prioritet.

Prije neki dan sam čuo izjavu uvaženog kolege prim. dr. Dragana Stevanovića koji je, onako doktorski, precizno dao komentar upravo na Vaše pitanje vezano za moj politički angažman. Citiraću ga:

"Ako kolega Tanović obezbijedi u toku svog četvorogodišnjeg mandata da nam mladi ljudi ne odlaze dalje kao stručnjaci, ako obezbijedi da vratimo stručnjake tamo gdje mogu pokazati svoj maksimum, ili bar bude dio tog tima koji će to uraditi, on će učiniti i za zdravstveni sistem i za pacijente mnogo više nego kao ljekar pojedinac koji operiše pojedinog pacijenta."

Mislim da je suština odgovora sadržana u njegovoj izjavi, međutim i pored toga, svjedoci ste da sam i na svojoj koži osjetio koliko politika utiče na sve profesije pa i na doktorsku, iako to ne bi trebao biti slučaj, shvatio sam da bitku ne mogu dobiti samo u bolnici već da se moram aktivno uključiti u politiku. Ako se mi ne budemo bavili njima, oni će se zasigurno nastaviti baviti nama.

Dva posla ne mogu raditi odjednom, to je sigurno i svoj status u Općoj bolnici ću za vrijeme načelničkog mandata "zamrznuti", ali svog liječničkog poziva se neću nikada odreći.

Šta aktuelni načelnik Opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo može ponuditi na predstojećim izborima što nije mogao ispuniti za prethodnih 13 godina mandata?

Prihvatanjem kandidature za načelnika opštine Novo Sarajevo jasno pokazujem šta mislim o radu aktuelnog načelnika. Da sam zadovoljan njegovim radom ne bih ulazio u ovu priču, već bih ga podržao u njegovim aktivnostima. Ja nisam jedini koji nije zadovoljan njegovim radom i koji shvata da se može i mora mnogo više uraditi. Više od polovine birača na prošlim izborima je glasalo protiv aktuelnog načelnika jer nisu bili zadovoljni njegovim radom. Ovaj put bit će ih sigurno još više.

Ako uzmemo u obzir i to da je aktuelni načelnik prema Istinomjeru u potpunosti ispunio samo dva od datih predizbornih obećanja, ne vidim niti jedan razlog da on može ponuditi bilo šta što će takvu praksu promijeniti. Niti smatram da on ima snage i želje da to promijeni.

Imao je dovoljno vremena da nam pokaže šta zna i može uraditi, ali je nažalost, pokazao da nema kapaciteta za to.

Može li se kampanja uopće voditi ravnopravno pored stranačke mašinerije i budžetske podrške koju uživa vaš protukandidat Nedžad Koldžo?

Naš tim je veoma svjestan sa kakvom mašinerijom smo se uhvatili ukoštac. To je jedna neravnopravna i prljava borba u kojoj našu stranu vodi čist i plemenit cilj, a to je da ne razmišljamo kako da djecu pošaljemo u inostranstvo, na školovanje ili na rad, već da se osvrnemo, stanemo odlučno i vratimo ono što ovom narodu pripada, a to je njegova mladost i njegova budučnost. Odricanje roditelja od vlastite djece i odricanje djece od roditeljske ljubavi i svoje domovine, za nas nije opcija.

Ne možete ne raditi četiri godine mandata, a u slučaju aktuelnog načelnika to je već 13 godina i da sve to nadoknadite u mjesec dana predizborne kampanje tako što ćete raskopati ulice, dijeliti ruksake i paketiće nezdravih namirnica djeci, voditi penzionere na izlete.

Na desetine hiljada maraka se potroši svake godine na koverte i pisma koje trenutni načelnik pošalje u svoje lično ime, a ne napiše da su to budžetska sredstva izdvojena u ime svih vijećnika i građana Novog Sarajeva, u kojima se samo određenim penzionerime, ne svima, daje 50,00 KM. Zamislite koliko bi taj novac značio nekom udruženu paraplegičara, distrofičara ili za potrebe nekog sličnog udruženja. Nepravda je mnogo veća od nepravde koju mi osjetimo u kampanji.

Siguran sam da građani nisu tako naivni da nasjedaju na te trikove, a to su jasno pokazali i na prošlim izborima glasanjem za druge kandidate. Danas su građani još odlučniji i žele promjenu.

Hvalospjevi koje trenutni načelnik objavljuje u medijima su nažalost u većini slučajeva neargumentovani, što smo zajedno sa kandidatima četvorke u nekoliko navrata pokazali i mislim da su to samo autogolovi koji su skupo plaćeni novcem naših građana.

Iako sa veoma skromnim budžetom, mi smo odradili jednu veoma pristojnu i kvalitetnu kampanju, a rezultati će biti veoma brzo vidljivi.

Istupili ste iz DF-a i formalno niste član nijedne stranke, ali su vašu kandidaturu podržale četiri opozicione stranke koje namjeravaju preuzeti vlast u Kantonu Sarajevo. Koliko bi, u turbulentnim političkim okolnostima, bilo zahvalno biti načelnik bez stranačke podrške?

Sretan sam što sam dio te priče, ne samo zbog podrške koju mi daju za načelnika opštine, već više zbog toga što u tome vidim recept za uspjeh kako za opštinske tako i za sve više nivoe vlasti. NiP, SDP, NS i NBL su pokazale da su spremne da se udruže oko onoga što im je zajedničko, a da po strani ostave ono manje bitno oko čega se možda ne mogu složiti. Njihov prioritet su potrebe građana. Još jedna dobra strana priče je upravo ta raznolikost stranaka tako da će u narednoj vlasti biti zastupljeni interesi svih građana i različitih interesnih skupina, a ne samo pripadnika jedne stranke i jedne ideologije. Ja ne da ću imati stranačku podršku minimalno četiri stranke koalicije Četvorka, već ću imati podršku ogromne armije stranački neopredijeljenih glasača, ali i drugim strankama naklonjenih građanki i građana Novog Sarajeva, i to je nešto čime se rijetki načelnici mogu pohvaliti.

Pobjeda u Novom Sarajevu će biti početak mnogo većih i korisnih procesa koji će se dešavati u narednom periodu u čitavoj Bosni i Hercegovini. Mi ćemo sigurno biti lideri i nosioci takvih procesa.

Na Lokalnim izborima 2016. godine ste se kandidovali za načelnika Opštine Novo Sarajevo. Mislite li da ste sada u povoljnijoj prilici da budete izabrani?

Ove godine sam u mnogo boljoj poziciji ne samo zato što sam četiri godine stariji i iskusniji već i zbog toga što sam sada još odlučniji u svojoj nakani da opštinu vratimo građanima. Ovaj put sam u znatno boljoj poziciji, jer imam bezrezervnu podršku stranaka Četvorke od kojih svaka ima armiju svojih birača i simpatizera. Pored toga, ne radi se ovdje samo o podršci navedene koalicije. U medijima ste sigurno mogli da primjerite da je nekolicina manjih stranaka dala podršku meni kao kandidatu, a vjerujte da imam i podršku ogromnog broja simpatizera i glasača čak i onih koji su trenutno na vlasti. Komuniciramo svakodnevno putem socijalnih mreža i vjerujte da sam i sam iznenađen koliko i oni žele promjenu u opštini Novo Sarajevo.

Ne trebam vam govoriti da su za ove četiri godine građani imali priliku da se uvjere da aktuelni načelnik ne radi transparentno, da zloupotrebljava svoj položaj i da mu potrebe građana nisu na prvom mjestu.

Koja su četiri ključna problema u opštini Novo Sarajevo koja za četiri godine mandata mogu biti riješeni i na čemu ćete insistirati ukoliko budete izabrani?

Odlučan sam da dugogodišnju "spavaonu" pretvorim u modernu evropsku lokalnu zajednicu sa prihvatljivim sadržajima koji zadovoljavaju sve potrebe našeg stanovništva.

Dva su glavna prioriteta koja se nameću, a koja će biti glavni ciljevi svih mojih aktivnosti,a to su smanjenje broja nezaposlenih, te rješavanja dugogodišnjih nagomilanih infrastrukturalnih problema od saobraćaja, parking mjesta i garaža, pa sve do sanacije klizišta, legalizacije bespravno izgrađenih objekata i sl.

Efikasnim i transparentnim radom, te domaćinskim upravljanjem je moguće postići sve zacrtane ciljeve.

Opština Novo Sarajevo nema industrijske zone i poljoprivredna dobra, pa naš fokus mora biti izgradnja prepoznatljivog eko sistema za mala i srednja preduzeća, ali i velike međunarodne i regionalne kompanije.

Svaka mjesna zajednica ima svoje specifične probleme. Prvo što ću uraditi je kreirati tim ljudi u općinskoj administraciji koji će imati zadatak da obilazi kontinuirano sve mjesne zajednice i da kroz razgovor sa mjesnim odborima i građanima jasno detektira probleme svake mjesne zajednice. Načelnik mora biti u službi svih građana, a općinska administracija mora aktivno rješavati njihove probleme i tu nema kompromisa.

Transparentnost rada opštine kako po pitanju zapošljavanja, donošenja odluka, tako i potrošnje budžetskog novca. Građani moraju biti uključeni u donošenje, za njih, važnih odluka i to ne samo preko svojih predstavnika u opštinskom vijeću već i direktno na javnim raspravama i slanjem svojih prijedloga, ideja i kritika na zvanične kontakte opštinske administracije.

Borba protiv korupcije na način da ćemo vršiti bolju kontrolu svih procesa. U tome ćemo imati podršku građana i interesnih zajednica jer će moći ulagati žalbe i prijave na eventualne nepravilnosti koje će moći pronaći na osnovu transparento iznesenih podataka.

Podrška poduzetništvu u sklopu nadležnosti koje imamo u tom pogledu. Tokom pandemije smo mogli vidjeti koliko je značajno da pored viših organa vlasti, poduzetnicima smještenim u opštini Novo Sarajevo, posebno manjim i srednjim, može značiti finansijska pomoć opštine bilo da se radilo o jednokratnoj pomoći za nadoknade radnicima ili o smanjenju najamnine za opštinske prostore koje koriste. Na taj način opština poduzima korake da se održi važan segment poduzetništva i da niko ne dođe u poziciju da mora zatvoriti svoj objekt i otpustiti radnike. Posebno je bitno pomoći mladim ljudima i novim biznisima u stjecanju njihovih prvih poduzetničkih koraka. Uz minimalna početna ulaganja otvaramo im mogućnost da se u skorom vremenu razviju i postanu stabilan poslodavac koji zapošljava dodatne radnike. Udruženja će biti jednako i transparentno tretirana uz podršku da im se pokuša obezbijedi kontinuirani i samoodrživi izvor prihoda. Ugostitelji su prema svim procjenama platili najveću cijenu do sada. Poseban fokus ću imati na njih i na iznalaženje načina da im se olakša rad i da podrška.

Očigledno je da je aktuelni načelnik Nedžad Koldžo dobro shvatio potencijal FK Željezničar i stadiona Grbavica za ubiranje političkih poena. Kako biste se vi odnosili prema tom pitanju?

Dugo već građani s pravom sumnjaju u poštene namjere aktuelnog načelnika.

O svakome najbolje govore njegova djela. FK Željezničar je godinama talac aktuelnog načelnika, o čemu govore zastoji, neizdavanje dozvola za izgradnju tribina, kao i mnoge druge opstrukcije.

Vjeruje aktuelni načelnik da smo mi, naviječi Želje sve zaboravili kada se on prije neki dan uslikao sa šalom našeg kluba. Malo se precijenio.

Biću kao i uvijek potpuno iskren. Nema tu puno filozofije, fudbalski klub Željezničar treba da bude istinski ambasador naše opšine. Našem Želji ćemo, bez skrivenih namjera, kako se to radilo do sada, ponuditi kvalitetna rješenja koje sam već imao priliku da vidim, čime bi ovaj klub uz podršku navijača i klupskih struktura posta sportski kolektiv broj jedan u BiH.

Ne dolazi u obzir izmještanje ili prenamjena stadiona Grbavica već njena urbanizacija i potpuna rekonstrukcija. Željo je naš, a Grbavica je njegov dom. Želimo moderan stadion i jakog Želju.

Da ne bude zabune, neće samo FK Željezničar imati podršku moje administracije. Sigurno će i ostali sportski kolektivi moći da računaju na nas na isti način.