BiH
0

Hartmann: Mladić se skriva u Srbiji

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je da se bivši vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, optužen pred ICTY-em za genocid, skriva u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini, u kojoj se odvija policijska operacija njegovog 'hvatanja'.

"Prema svim našim informacijama, Mladić se nalazi u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini", izjavila je njena glasnogovornica Florence Hartmann na sedmičnom brifingu tribunala, javio je AFP.

Od srijede rano ujutro policija bosanskih Srba vodi operaciju u regionu Žepe s ciljem da uhvati Ratka Mladića, saopćio je visoki zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske koji je želio ostati anoniman.

"Nemamo nikakvih tačnih informacija o toj operaciji", rekla je Hartmann.

Ne povezujući ovu operaciju, Hartmann je saopćila da će glavna tužiteljica u četvrtak biti u Bruxellesu, radi razgovora s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i zvaničnicima NATO-a.

Policijska akcija, koja je jutros počela na širem području Žepe, usmjerena je na traženje ratnog komandanta Vojske RS-a i haškog optuženika Ratka Mladića, javile su agencije.

U akciji učestvuju specijalne snage policije i jedinica za podršku MUP-a RS.

Žepa se nalazi u blizini Crne Rijeke, gde su podzemni objekti u kojima je tokom rata u BiH bilo komandno mjesto Mladića.