Sarajevo
979

Haris Zahiragić više nije predsjednik SPUS-a, izabrano novo rukovodstvo

Klix.ba
U Svečanoj sali Rektorata Univereziteta u Sarajevu, Studentski parlament Univerzieta u Sarajevu (SPUS) održao je redovnu godišnju izvještajno-izbornu Skupštinu. Nakon višesatnog prezentovanja izvještaja o radu i finansijskog izvještaja predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića, svi delegati jednoglasno su usvojili izvještaj.

Nakon što je predsjednik Izborne komisije Tarik Selimović verificirao kandidature, jednoglasno je izabrano i novo rukovodstvo SPUS-a.

Za Predsjednika SPUS-a izabran je Merim Serdarević, student prve godine drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Rođen je 10.12.1991. godine u Sarajevu. Završio je Pravni fakulet Univerziteta u Sarajevu u roku sa prosjekom 8,5. Obnašao je niz veoma značajnih funkcija u oblasti studentskog aktivizma, od kojih posebno treba istaći poziciju studenta prodekana Pravnog fakulteta (bio je prvi student prodekan na Univerzitetu u Sarajevu nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu) i poziciju potpredsjednika SPUS-a koju je vršio u proteklom sazivu.

Za zamjenika predsjednika SPUS-a izabrana je Rijana Jusufbegović, studentica treće godine Filozofskog fakulteta. Rođena je 04.06.1996. godine. Dobitnica je priznanja i nagrade Federalnog ministarstva obrazovanja 2015. godine, kao najbolja studentica Filozofskog fakulteta sa prosjekom 10,00. Dugogodišnja je aktivistkinja u raznim omladinskim organizacijama.

Za predsjednika Skupštine SPUS-a izabran je Bekir Rovčanin, student 6 godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarjevu sa prosjekom 9.00. Rođen je 27.06.1992. godine u Sarajevu. U proteklom sazivu vršio je funkciju studenta prorektora Univerziteta u Sarajevu.

Izabran je i novi student pravobranilac Tarik Kapur, aktuelni predsjednik Udruženja studenata prava. Također, izabrani su novi predsjednici svih stalnih komisija pri SPUS-u i to:

  1. Predsjednik Komisije za nastavu i reformu Enes Karadža;
  2. Predsjednik Komisije za naučno-istraživački rad Vedad Štaljo;
  1. Predsjednik Komisije za studentski standard i praksu Tijana Zukić;
  2. Predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Hamza Jatić;
  3. Predsjednik Komisije za kulturu Ajdin Tinjak;
  4. Predsjednik Komisije za ekonomiju Alija Nurković;
  5. Predsjednik Komisije za sport Amila Hodžić;
  6. Predsjednik Komisije za zdravstvo Melis Aščić;
  7. Predsjednik Komisije za informisanje i odnose sa javnošću Alma Strika.

Iz novog rukovodstva najavili su nastavak bespoštedne borbe protiv svih devijantnih pojava na Univerzitetu u Sarajevu kao i u cjelokupnom prostoru visokog obrazovanja, borbu za popravljanje kvaliteta nastave, standarda i kvaliteta života studenata, te rad na njihovom zadržavanju u Bosni i Hercegovini. Također su najavili nastavak reformskih procesa i izmjena svih relevantnih pozitivno-pravnih propisa te rad na demokratizaciji i unifikaciji studentskih udruženja po fakultetima.

"Plan rada novog predsjednika je započeo i završio sa državom Bosnom i Hercegovinom, što je garancija da će SPUS i dalje biti najdržavnotvornija omladinska organizacija u Bosni i Hercegovini", navode iz SPUS-a.