Tema na Skupštini KS
159

Haris Zahiragić i supruga bivšeg premijera Adema Zolja "briljirali" na konkursu kod Turkovića

Klix.ba
Haris Zahiragić i Amra Zolj
Haris Zahiragić i Amra Zolj
Zastupnici u Skupštini KS na jučerašnjoj sjednici raspravljali su o zapošljavanju Harisa Zahiragića i Amre Zolj u ZZO KS. Vršiteljica dužnosti direktorice ZZO KS Zilha Ademaj, odgovarajući na zastupničko pitanje, objasnila je kantonalnim zakonodavcima kompletnu proceduru vezanu za konkurse na kojima su predloženi Zahiragić i Zolj.

Zastupnik SDP-a BiH Igor Stojanović u toku diskusije rekao je da je nevjerovatno što je Zolj uspio za svojih sedam mjeseci mandata zaposliti 110 osoba u ViK, 18 osoba u ZZO i 16 osoba u ZOI 84.

"Čestitam. Aferim majstore. Za tako kratko vrijeme zaposliti toliko ljudi od kojih je jedna i njegova žena... E svaka čast. I to sve uz moratorij Vlade KS. Ne znam kako je ovaj kanton uopće mogao opstati uz takvu politiku", rekao je Stojanović.

Inače, supruga Adema Zolja, bivšeg SDA-ovog premijera Kantona Sarajevo, Amra Zolj i aktivista SDA Haris Zahiragić "briljirali" su na konkursu koji je raspisao bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS Samir Turković, također kadar SDA.

"Ne sumnjajte u moj moral, a ni u moral moje supruge", izjavio je 4. aprila 2018. godine Adem Zolj prilikom imenovanja na poziciju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo.

Samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja dužnosti premijera KS, spletom okolnosti, njegov stranački kolega i tadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS Samir Turković raspisao je javni konkurs za prijem glasnogovornika.

Sve uslove ispunjavala je premijerova supruga i uposlenica Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) Amra Zolj. "Nezavisna" komisija koja je bila zadužena za ovaj konkurs ocijenila je suprugu premijera Zolja kao najbolje rangiranog kandidata jer ko će bolje od supruge predsjednika Vlade KS informisati javnost o aktivnostima ZZO-a.

Turković je raspisao konkurs za devet radnih mjesta u ZZO KS i to putem dva javna oglasa. Jedno od oglašenih radnih mjesta bilo je i mjesto glasnogovornika ZZO-a KS na koji su se prijavila tri kandidata. Komisija koja je bodovala kandidate i obavila intervju na kraju je napravila rang-listu na kojoj je, kao što možete pretpostaviti, najbolja bila Amra Zolj, supruga tadašnjeg SDA-ovog premijera Adema Zolja.

Iako je konkurs završen, Amra Zolj nikada nije počela raditi, jer nikada nije izvršen zvaničan izbor. Nova uprava ZZO-a KS nalazi se u velikim problemima s obzirom na to da se kompletna procedura vezana za zapošljavanje supruge bivšeg premijera mora privesti kraju.

Zaposlenici pisali Tužilaštvu KS

Privremeni menadžment ZZO-a već je dostavio sve potrebne materijale Vladi Kantona Sarajevo na očitovanje zbog brojnih nedorečenosti vezanih za ovaj konkurs. Naime, konkurs je raspisan uz saglasnost Vlade KS s obzirom na to da je na snazi bio moratorij na zapošljavanje. U prijevodu, Adem Zolj dao je saglasnost stranačkom kolegi Samiru Turkoviću da mu zaposli suprugu u javnu ustanovu.

Ovaj konkurs raspisan je sredinom prošle godine, ali je u oktobru Skupština KS na prijedlog zastupnika Amela Mekića iz političke stranke Narod i pravda zabranila prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme u svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo. Naknadno je zaključak o zabrani zapošljavanja stavljen van snage jer je novi saziv Vlade KS uveo moratorij na zapošljavanje.

Međutim, Turković do smjene, odnosno do 29. aprila 2019. godine nije potpisao prijedlog Komisije za izbor kojim je predloženo da se Amra Zolj zaposli na mjesto glasnogovornice. Slučajno ili ne, svoj potpis uskratio je nakon što su uposlenici zavoda u januaru ove godine uputili pismo tadašnjoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Dalidi Burzić, predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću, premijeru KS Edinu Forti i ostalim predstavnicima kantonalne vlasti.

U dopisu uposlenika problematizirano je i zapošljavanje SDA aktiviste Harisa Zahiragića u Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Turković je ranije odlučio da zaposli Zahiragića na određeno vrijeme na radno mjesto saradnika za poslove Upravnog odbora ZZO-a KS. Prema aktuelnim podacima iz Registra zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo mjesečna neto primanja Harisa Zahiragića iznose 1.887,16 KM, dakle riječ je o primanjima bez toplog obroka i naknade za prijevoz.

Zahiragić se prijavio na konkurs koji je ZZO KS raspisao 12. jula 2018. godine, a aktivista SDA konkurisao je na radno mjesto stručnog saradnika za zdravstveno osiguranje. Odmah nakon raspisivanja konkursa informativni portal Klix.ba dobio je informaciju o tome da je konkurs za radno mjesto stručnog saradnika za zdravstveno osiguranje naštiman upravo Zahiragiću. Tragom te informacije u julu 2018. godine tražili smo od Turkovića da nas informiše o rang-listi kandidata nakon završenog konkursa, ali odgovor do danas nismo dobili.

Kako svaki put dođe do ovakvog niza slučajnosti

Nakon završene konkursne procedure komisija je predložila da se Zahiragić zaposli na radno mjesto stručnog saradnika za zdravstveno osiguranje. Naravno, Zahiragić je prema tumačenjima komisije ispunio sve uslove da dobije ugovor na neodređeno vrijeme. Do njegovog postavljenja na novo radno mjesto još uvijek nije došlo, a identično kao u slučaju supruge Adema Zolja, konačnu riječ o njegovom zaposlenju dat će Vlada Kantona Sarajevo.

Javna je tajna da se konkursi u državnim institucijama, zavodima, javnim preduzećima i agencijama na svim nivoima vlasti namještaju. Svakome ko je bar jednom konkurisao na javni konkurs već je poznato kako funkcionišu procedure, odnosno da uvijek, u skladu sa zakonom, na javnim konkursima budu najbolje rangirane osobe koje su povezane s političkim strankama ili utjecajnim pojedincima.

U normalnim sistemima postojala bi institucija koja bi utvrdila okolnosti koje dovode do ovakvog niza slučajnosti, ali i pravosuđe koje onemogućava stvaranje pukog privida poštivanja zakona i procedura.