Razgovor za klix.ba
43

Haris Vranić: Problemi u zdravstvu su nagomilani, nedostatak pedijatara traje već 20 godina

A. Ku.
Vranić: Razumijem nezadovoljstvo roditelja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vranić: Razumijem nezadovoljstvo roditelja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Haris Vranić bio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo u prethodne dvije godine, a njegov mandat je nastavljen i u sastavu nove Vlade Kantona Sarajevo. On je u razgovoru za Klix.ba govorio o izazovima i problemima u oblasti zdravstva u ovom kantonu.

Naime, jedan od gorućih problema je deficit zdravstvenog kadra zbog kojeg trpe svi – i građani i uposlenici, a kvalitet zdravstvene zaštite nije na zadovoljavajućem nivou.

Vranić na početku razgovora ističe da je trenutna situacija u zdravstvu, a koja se prvenstveno odnosi na nedostatak medicinskog kadra, posljedica maćehinskog odnosa prijašnih vlasti prema zdravstvenom sistemu.

"Gomilali su se bespotrebni kadrovi, a nije se vodilo računa o tome da pedijatri, pulmolozi i mnogi drugi koji nas liječe moraju u penziju i da je potrebno da ih neko zamijeni. Naši građani mi se svakodnevno javljaju putem e-maila, moji saradnici razgovaraju s njima putem telefona, a imali smo i dane otvorenih vrata u Ministarstvu. Svi oni iznose probleme na koje nailaze u ovom sistemu i ja ih slušam. Činjenica je da je potrebno vrijeme i dugotrajne procedure da se nagomilani problemi u zdravstvu riješe", kaže nam Vranić.

Dodaje da će ostati istrajan u namjeri da na ovom polju Ministarstvo napravi određene pomake. U proteklom periodu je stizao i veliki broj pritužbi nezadovoljnih roditelja koji su isticali problem nedostatka pedijatara.

"Razumijem nezadovoljstvo roditelja, ali i polažem nadu u menadžmente zdravstvenih ustanova da organiziraju rad svojih uposlenika na način da se smanje gužve i olakša čekanje u zdravstvenim ustanovama, pogotovo kada se radi o ranjivim kategorijama stanovništva i djeci", dodaje Vranić.

Naime, objašnjava da je Ministarstvo zdravstva KS u prethodnom periodu dalo saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme za pet specijalista u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo u 2021. godini, dva specijalista pedijatra u 2022. godini, a prema iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova.

Vranić: Razumijem nezadovoljstvo roditelja (Foto: Ministarstvo zdravstva KS)
Vranić: Razumijem nezadovoljstvo roditelja (Foto: Ministarstvo zdravstva KS)

Prema podacima iz prošle godine u JU Dom zdravlja KS zaposleno je više od 30 specijalista pedijatrije.

Ipak, do problema nedostatka zdravstvenih radnika došlo je zbog neplanskog pristupa zdravstvenom sektoru koji traje godinama, a posebno u pogledu broja specijalizanata.

"Problem nedostatka, recimo, pedijatara traje već više od 20 godina. Nije se vodilo računa o tome da školovanje ljekara traje šest godina, specijalizacija još toliko, dakle obrazovanje takvog kadra traje preko deset godina. Osim sredstava za finansiranje specijalizacija koje su planirane u Finanijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Ministarstvo je u svom Budžetu za ovu godinu planiralo sredstva u iznosu od četiri miliona KM za ovu namjenu", navodi Vranić.

Kako nam kaže samo u vrijeme njegovog mandata u Dom zdravlja KS zaposleno je preko 60 mladih ljekara i više desetina srednjeg medicinskog osoblja te radi na tome da se ispravi nedostatak od prije deceniju i po.

Osim nedostatka kadra problem s kojim se pacijenti u Kantonu Sarajevo suočavaju su i duge liste čekanja za određene preglede zbog čega su mnogi od njih prisiljeni da idu u privatne klinike.

Iako je zdravstvenim osiguranicima omogućeno da utrošeni novac refundiraju u Zavodu za zdravstveno osiguranje KS zbog ljekarskog nemara građani nisu u orilici da ostvare to pravo.

"Ministarstvo zdravstva je prošle godine objavilo Pravilnik o uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja u Kantonu Sarajevo. Ono sa čime se pacijenti suočavaju je da određene zdravstvene ustanove ne žele pečatom ovjeriti datum kada su zakazali pacijenta, što je jedan od uslova za refundaciju ili ih na pregled zakažu usmeno, putem telefona. Apelujem na sve građane da insistiraju na tome da im se datum zakazivanja ovjeri, jer u suprotnom neće moći refundirati novac", naglašava Vranić.

Dotakli smo se i afere “lažnih dijagnoza” koja je za pola miliona KM oštetila budžet Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo. Podsjetimo, krajem prošle godine je otkriveno da su pacijentima u kartone upisivane lažne dijagnoze na osnovu kojih su osiguranicima izdavani lijekovi.

Ministra smo pitali na koji način se ovakvom kriminalu može stati ukraj i na koji način pacijenti mogu provjeriti da li su žrtve slične prevare.

"Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u okviru svoje nadležnosti poduzeo sve radnje da se ovaj slučaj riješi. Očekujem da će Tužilaštvo uraditi svoj dio posla i da će se ovaj slučaj adekvatno rasvijetliti, s obzirom na to da postoji jasan put kojim se može utvrditi odgovornost. Menadžment Zavoda zdravstvenog osiguranja je uz podršku Ministarstva poduzeo sve korake koji će zaštititi osiguranike i informacioni sistem kako se ovakve stvari ne bi više ponovile", kaže Vranić.

Vranić: Zaštitit ćemo osiguranike (Foto: Ministarstvo zdravstva KS)
Vranić: Zaštitit ćemo osiguranike (Foto: Ministarstvo zdravstva KS)

Govoreći o projektima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Vranić ističe da je prošle godine reliziran pilot projekt preventivnih pregleda "Život je u pitanju", a u okviru kojeg je pregledano preko 10.000 naših sugrađana.

"Ove godine planiramo proširiti ovaj projekt i na skrining melanoma. Nabavili smo bioničke proteze i neuromodulacijska odijela za osobe sa invaliditetom, sa ciljem poboljšanja kvaliteta njihovog života. Prvi put u Bosni i Hercegovini uveli smo HPV vakcine, a ove godine planirana je nabavka i pneumokoknih vakcina", govori Vranić.

Osim toga, Ministarstvo će u narednom periodu raditi na jačanju sistema digitalizacije.

"Sav naš trud usmjerit ćemo na poboljšanje kvaliteta i brzine dobivanje usluge i vraćanje vjere u zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo", zaključuje Vranić.