{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haris Silajdžić u narednih osam mjeseci predsjedavajući Predsjedništva BiH

F
6.3.2008. u 14:21
0
0
Haris Silajdžić u narednih osam mjeseci predsjedavajući Predsjedništva BiH
0
Haris Silajdžić u narednih osam mjeseci predsjedavajući Predsjedništva BiH
Haris Silajdžić od danas predsjedava Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. On će tu funkciju obavljati narednih osam mjeseci, a preuzeta je sistemom rotacije od Željka Komšića na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.
„Danas je gospodin Silajdžić preuzeo dužnost predsjedavajućeg, nakon isteka te dužnosti gospodina Komšića“, izjavio je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji koja je u Sarajevu održana po završetku sjednice Predsjedništva.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na temelju sadašnjeg ustava definirano kao najviša državna institucija u kojoj funkciju kolektivnog šefa države obavljaju ravnopravno tri člana iz reda konstituirajućih naroda Bosne i Hercegovine: bošnjačkog, srpskog i hrvatskog. Ustavne nadležnosti Predsjedništva definirane su članom V Ustava, koji predstavlja poseban aneks Okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je parafiran u Daytonu 21. novembra 1995. i zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te iste godine.

Predsjedništvo BiH ima tri člana koji se u četverogodišnjem mandatu smjenjuju svakih osam mjeseci.

Prvi saziv Predsjedništva BiH je izabran u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Izbor je obavljen direktnim glasanjem u FBiH - bošnjački i hrvatski član, te u Republici Srpskoj - srpski član. Od 1998. godine je u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu svakih osam mjeseci vršena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Od 1996. do 1998. godine funkciju predsjedavajućeg je obavljao Alija Izetbegović.

Ovo je četvrti saziv Predsjedništva BiH, izabran nakon općih izbora u oktobru 2006., a čine ga Nebojša Radmanović, iz reda srpskog naroda, Željko Komšić, iz reda hrvatskog naroda i Haris Silajdžić, iz reda bošnjačkog naroda.

Željko Komšić je predsjedavao Predsjedništvom BiH od 6. jula 2007. godine, a prije njega je predsjedavajući bio Nebojša Radmanović - od 6. novembra 2006. do 6. jula 2007.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: