BiH
0

Haris Silajdžić primio premijera Donje Saksonije

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je danas Christiana Wulffa premijera njemačke pokrajine Donje Saksonijea.

Tokom susreta predsjedavajući Silajdžić je izrazio zahvalnost Njemačkoj za podršku koju pruža našoj zemlji i kazao da BiH želi aktivnije učešće Njemačke na ekonomskom planu. Prema njegovim riječima, BiH posjeduje izuzetne energetske potencijale koji, kako je rekao, nisu dovoljno iskorišteni te je pozvao njemačke firme da učestvuju u realizaciji projekata iz energetskog ali i drugih sektora u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Silajdžić je istakao kako cijeni to što Njemačka poklanja pažnju BiH te dodao da ima dosta toga što Njemačka i BiH mogu učiniti kako bi se unaprijedila saradnja na ekonomskom planu. On je kazao da BiH napreduje na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u te da aktivno i pasivno učestvuje u dijalozima koji se vode u globalnom svijetu.

Premijer Donje Saksonije Wulff je tokom susreta istakao da je interes Njemačke da produbi odnose sa BiH, posebno na ekonomskom planu. ”Njemačka je, što se ulaganja u BiH tiče, slabo zastupljena ali tako neće ostati. Ključ moje zemlje je Volkswagen, a pokrajina Donja Saksonija je vlasnik 20 posto ove firme. Naš interes je da Volkswagen bude na Balkanu i u BiH, a spremni smo za veće investicije” rekao je premijer Wulff. Prema njegovim riječima, Volkswagen je zastupljen na 36 lokacija u svijetu, između ostalog, ima fabrike u Indiji, Rusiji i SAD-u. Istakao je da je do 1992. godine, kada je obustavljena proizvodnja u fabrici u Sarajevu, Volkswagen zapošljavao oko 4000 ljudi te da je od 1998. godine, kada je ponovo počela proizvodnja, do danas zaposleno 420 ljudi. Premijer Wulff je iskazao spremnost za još veće investicije u BiH ali je naglasio da BiH treba pružiti podršku u tom pravcu. Istakao je da je BiH veoma važna za Evropu i da Njemačka, kako je rekao, polaže puno na BiH.