BiH
0

Haris Silajdžić održao predavanje na Centru za strateške i međunarodne studije

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Pred preko stotinu zvanica iz samog vrha američkog javnog i akademskog života, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, održao je jučer predavanje na Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Silajdžić se u svom obraćanju fokusirao na presudu Međunarodnog suda pravde za genocid, te na neophodnost da se ta presuda u potpunosti implementira kroz anuliranje svih rezultata genocida u Bosni i Hercegovini. Silajdžić se posebno osvrnuo na činjenicu da unutar Bosne i Hercegovine, te od strane međunarodne zajednice, postoji tendencija da se presuda ignoriše i svaka debata o njenoj implementaciji minimizira.

Podsjećajući da se radi o presudi najviše međunarodne sudske instance koja je utvrdila da su genocid počinile institucije Republike Srpske, Silajdžić je istakao da nakon takve presude mora doći do pomaka ka eliminisanju rezultata genocida. Silajdžić je istakao da je upravo etno-teritorijalno ustrojstvo Bosne i Hercegovine jedno od najproblematičnijih rezultata ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida, te da to ustrojstvo mora biti zamjenjeno funkcionalnim, demokratskim ustavnim ustrojstvom koje će anulirati rezultate genocida na cijelom teritoriju BiH.

U svom obraćanju, Silajdžić je također istakao da pored političkih i moralnih obaveza koje proizilaze iz ove presude, također postoje pravne obaveze da nijedna zemlja ne smije tretirati kao zakonitu situaciju nastalu kroz genocid ili zločine protiv čovječnosti, te da sve zemlje moraju raditi na eliminisanju takve situacije, saopćeno je iz kabineta Harisa Silajdžića.