{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haris Silajdžić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH

F
5.3.2008. u 14:25
0
0
Haris Silajdžić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH
0
Haris Silajdžić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH
Haris Silajdžić će od 6. marta predsjedavati Predsjedništvom BiH u narednih osam mjeseci, potvrđeno je Agenciji FENA u toj instituciji. Funkciju predsjedavajućeg Silajdžić će sistemom rotacije simbolično preuzeti od Željka Komšića na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu.
Željko Komšić je funkciju predsjedavajućeg obavljao od 6. jula 2007., preuzevši je od Nebojše Radmanovića.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na temelju sadašnjeg ustava definirano kao najviša državna institucija u kojoj funkciju kolektivnog šefa države obavljaju ravnopravno tri člana iz reda konstituirajućih naroda Bosne i Hercegovine: bošnjačkog, srpskog i hrvatskog. Ustavne nadležnosti Predsjedništva definirane su članom V Ustava, koji predstavlja poseban aneks Okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je parafiran u Daytonu 21. novembra 1995. i zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te iste godine.

Predsjedništvo BiH ima tri člana koji se u četverogodišnjem mandatu smjenjuju svakih osam mjeseci.

Prvi saziv Predsjedništva BiH je izabran u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Izbor je obavljen direktnim glasanjem u FBiH - bošnjački i hrvatski član, te u Republici Srpskoj - srpski član. Od 1998. godine je u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu svakih osam mjeseci vršena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Od 1996. do 1998. godine funkciju predsjedavajućeg je obavljao Alija Izetbegović.

Ovo je četvrti saziv Predsjedništva BiH. Izabran je nakon općih izbora u oktobru 2006. Čine ga Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH održana je 6. novembra 2006. godine i tada je za prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izabran Nebojša Radmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: