Haris Silajdžić o članku Ashdowna i Holbrookea

S
Sarajevo-x.com
22.10.2008. u 17:39
0
103
Haris Silajdžić o članku Ashdowna i Holbrookea
0
Haris Silajdžić o članku Ashdowna i Holbrookea
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, pozdravlja napor Paddyja Ashdowna i Richarda Holbrookea da skrenu pažnju međunarodne javnosti na Bosnu i Hercegovinu, ali također ukazuje na netačnu i opasnu tvrdnju da se Bosna i Hercegovina "sastoji od federalnih jedinica", saopšteno je danas iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Šta više, g. Ashdown i g. Holbrooke tvrde da je osnovni princip Daytonskog sporazuma "federalni sistem u okviru jedne države", bez obzira na ustavno-pravnu činjenicu da Bosna i Hercegovina nije koncipirana na takvom sistemu. Prema Daytonskom sporazumu, entiteti imaju status isključivo administrativnih jedinica sa određenim nadležnostima na teritoriju BiH na kom se nalaze, ali oni ne čine državotvorne jedinice što je odlika federalnih jedinica, navodi se u saopštenju.

Ovakva konstatacija ohrabruje secesionističke snage koje već dvije godine zahtjevaju "federalizaciju Bosne i Hercegovine" odnosno "uspostavu entiteta kao federalnih jedinica" čime čak i te snage priznaju da entiteti takav status trenutno nemaju. Tvrdnje gosp. Ashdowna i g. Holbrookea da entiteti jesu federalne jedinice su pogotovo opasne jer po međunarodnom pravu federalne jedinice imaju pravo na otcjepljenje, što upravo i predstavlja „dugoročnu politiku“ vlasti RS entiteta.

Iako g. Ashdown i g. Holbrooke opisuju Milorada Dodika kao „miljenika međunarodne zajednice...koji je usvojio program...SDS-a“ i čija je „dugoročna politika dovesti svoj srpski entitet, Republiku Srpsku, u poziciju da se otcjepi čim se ukažu takve mogućnosti,“ oni istovremeno tvrde da navodne izjave dr. Silajdžića „o potrebi stvaranja nepodijeljene zemlje“ „pothranjuju“ Dodikove secesionističke aktivnosti.

Nadasve je nejasno kako izjave koje se opiru takvim aktivnostima mogu pothranjivati nešto što su i sami autori okarakterisali kao „dugoročnu politiku.“ Poruka koja se ovim šalje je da se secesionističke aktivnosti trebaju ignorisati kao što je međunarodna zajednica ignorisala i ignoriše sve poteze „svog miljenika“ uperene protiv Bosne i Hercegovine.

Konačno, „nepodijeljena zemlja“ bi trebala biti ideal svih građana BiH, a konzistentna politika Predsjedavajućeg Silajdžića je da se zalaže za decentralizovanu državu zasnovanu na sistemu regija, koje će imati nadležnosti za većinu pitanja, te koje neće imati etnički predznak. Takva Bosna i Hercegovina može osigurati konačno provođenje Aneksa 7 i povratka preko milion izbjeglih i raseljenih, dok je današnja Bosna i Hercegovina upravo rezultat sistematičkog kršenja Daytona a ne njegovog provođenja. Takva Bosna i Hercegovina će onemogućiti bilo kome, uključujući g. Ashdowna i g. Holbrooka, da bilo koji njen dio opišu kao Dodikov „sprski entitet“, kaže se u saopštenju iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.


Komentari (103)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: