BiH
0

Haris Silajdžić: Netačne sve insinuacije da nespremnost za kompromis postoji na obje strane

Sarajevo-x.com
U vezi sa navodnim izjavama i informacijama od strane američkih dužnosnika, ističe se da su rješenja koja su ponuđena prije dolaska u SAD, dr. Silajdžić prihvatio dok ih je Milorad Dodik u potpunosti odbacio.

Stoga su netačne sve insinuacije da nespremnost za kompromis postoji na obje strane, već samo tamo gdje je i dosada postojala po svim reformskim pitanjima.

Tokom jučerašnjih i današnjih sastanaka u State Department-u između dr. Silajdžića i Milorada Dodika, kojim su takođe prisustvovali Ambasador SAD u BiH, Douglas Mclheaney i zamjenik Visokog predstavnika, Raffi Gregorian, dr. Silajdžić se složio sa gotovo svim prijedlozima sadržanim u dokumentu koji je bio produkt razgovora u Sarajevu prošle sedmice, dok je Milorad Dodik sve te prijedloge bez izuzetka odbacio.

Bilo kakvi pokušaji izjednačavanja odgovornosti između pregovaračkih strana su stoga u potpunosti neutemeljeni, te predstavljaju nastavak pokušaja da se za neuspjeh reformskih procesa jednako okrive stvarni opstrukcionisti i oni koji su spremni na kompromis, piše u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.