Istanbul
0

Haris Silajdžić na sastanku poslovnog vijeća BiH-Turska

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić prisustvovao je sastanku Poslovnog vijeća BiH-Republika Turska, održanom u Istanbulu, povodom posjete Predsjedništva BiH Republici Turskoj.

Sastanak je održan u TOBB plazi, uz prisustvo poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine, među njima predstavnika Vanjske trgovinske komore BiH i FIPA-e. Predsjednik TOBB-DEIK-a (Odbor za vanjske ekonomske odnose Republike Turske) Rifat Hisarciklioğlu, u svoje i u ime Unije turskih komora i berzi, izrazio je zadovoljstvo posjetom Predsjedništva BiH Republici Turskoj, a posebno prisustvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića ovom sastanku.

Kazao je da BiH ima značaj za Tursku u ekonomskom smislu, te zahvalio na doprinosu bosankohercegovačke strane na razvitku bosansko-turskih odnosa. Turski privatni sektor čini napore u uspostavi dobrih odnosa sa BiH i očekuje se povećanje trgovinsko-investicione saradnje, istakao je Hisarciklioğlu.

Još je kazao da turske investitore privlači činjenica da je BiH nadomak Evrope, ali radi osiguranja što kvaliltenijeg i obimnijeg poslovanja bosanskohercegovačkih i turskih firmi treba osigurati pojednostavljivanje postojećih administrativnih propisa u BiH.

U svom obraćanju sudionicima sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je upravo sada pravo vrijeme za ulaganje u BiH, u njene potencijale u energetskom sektoru, drvnoj i metalnoj industriji, te prehrambenoj i tekstilnoj industriji i u turizam.

Naveo je primjer da je u BiH 60 procenata neiskorištenih energetskih potencijala (hidro i termo), i da bi BiH mogla biti lider u energetskom sektoru, jer imamo i 1.000 vodotokova.

Predsjedavajući Silajdžić i predsjednik TOBB-DEIK-a Rifat Hisarciklioğlu složili su se da bi trebalo jednako kvalitetno nastaviti saradnju između BiH i Republike Turske na ekonomskom planu.