BiH
0

Haris Silajdžić iznenađen stavom Stuarta Jonesa

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iznenađen je stavom zamjenika pomoćnika Državnog sekretara SAD-a Stuarta Jonesa da "možemo postići naše ciljeve bez diranja u entitetsko glasanje".

"S obzirom je Jones potvrdio da ti ciljevi uključuju 'funkcionalnost države', te da 'ni EU ni NATO neće prihvatiti državu koja nije funkcionalna', ostaje nejasno zašto Jones smatra da je to moguće postići bez eliminacije entitetskog glasanja", saopćeno je iz kabineta Silajdžića.

Naime, Vijeće Evrope je 2006. godine istaklo da je entitetsko glasanje “jedan od ključnih problema”, te da insistiranje na njegovom zadržavanju “nije ništa drugo nego ilustracija razmišljanja RS-a iz ratnog vremena”.

Evropski parlament je 2007. godine u svojoj rezoluciji istakao da entitetsko glasanje “ozbiljno opstruira rad bh. Parlamenta.”

Već iduće godine Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je ponovila da “entitetsko glasanje mora biti reformisano”, dok je to ove godine također učinila i Evropska komisija istakavši da entitetsko glasanje “sprječava brzo donošenje odluka i time ometa reforme i kapacitet zemlje da napravi brz progres ka EU”.

Evropska komisija je također naglasila da stoga “problem blokada izazvanih entitetskim glasanjem mora biti adresiran”.

"S obzirom na jasne stavove ovih, te niza drugih relevantnih tijela, postavlja se pitanje zbog čega Jones insistira upravo na zadržavanju entitetskog glasanja. Ovim pristupom se ponavlja ista greška iz aprila 2006. godine. Vijeće Evrope je tad potcrtalo da su “stranke iz RS-a ušle u pregovore pod uslovom da sistem entitetskog glasanja ne bude razmatran”, te da je “taj sistem glasanja, insistiranje na njemu, i njegove političke implikacije krivac za neuspjeh tadašnje ustavne reforme”. Ponovno prihvatanje liste želja tih stranaka, što ovaj put uključuje i plan da im se pokloni državna imovina, nažalost prijeti da Bosnu i Hercegovinu ponovo odvede u istom pravcu", navodi se u saopćenju iz kabineta Silajdžića.