Zenica
0

Haris Silajdžić govorio o temi "Promjene Ustava BiH"

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu večeras je povodom obilježavanja 13. godišnjice od osnivanja, organizovala okrugli sto o temi “Promjene Ustava BiH”.

Uvodničar okruglog stola bio je Haris Slajdžić, predsjednik SBiH i član Predsjedništva BiH koji je prije početka konferencije, kako je izjavio, bio u privatnoj posjeti porodici Arlmira Babića, tragično stradalog rudara u nesreći koja se dogodila 14. marta u jami “Stranjani” kod Zenice.

“Bosna i Hercegovina ima vlast koja je nefunkcionalna po sistemu. Ne mogu se donositi odluke, prolaze nam vozovi, na žalosti i u privredi, što ne bi trebalo. Ne možemo imati, posebno u državnom Parlamentu, veto, kočnice i blokove koji drže BiH u jednom mjestu. Dolazi vrijeme ustavnih promjena i mi se nadamo da ćemo to moći promijeniti», rekao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, BiH je u ekonomskoj krizi, a na nivou države nema ministarstva ekonomije, planiranja…

«Nemamo mnogo toga što je potrebno jednoj državi da bude normalna i funkcionalna. To treba promijeniti kako bi mogli iskoristiti ove resusrse i mogli živjeti kao i svaka druga država. Volio bih da ovo bude država građana, a ne samo država naroda. Država građana koji u njoj žive, imaju iste obaveze i sva prava. Naravno, trebalo bi nešto učiniti i sa izbornim sistemom koji bi građana BiH upućivao jedne na druge, gdje se podrška ne bi tražila samo u jednom narodu, nego u cijeloj BiH», rekao je Silajdžić.

Proces promjene Ustava BiH treba biti transparentan i ne smije biti svojina bilo koje stranke, mišljenja su u SBiH.

Večerašnjem okruglom stolu prisustvovali su svi najviši zvaničnici Stranke za BiH, a među govornicima su se našli Beriz Belkić, Safet Halilović, Gavrilo Grahovac, Azra Hadžiahmetović, Zdenka Merdžan, Besim Mehmedić, Sejad Zaimović i brojni drugi.

Govoreći o 13. godišnjici formiranja Stranke za BiH, njen osnivač i predsjednik Haris Silajdžić, još je rekao: 'Trudili smo se da učinimo nešto na polju privrede i mislim da imamo rezultate. Odbranili smo BiH od svih nasrtaja i dalje ćemo se truditi da štitimo temeljne interese BiH, iako nekada to nije jednostavno i nazivaju me nacionalistom kada govorim da Bosanski Brod treba da ostane Bosanski Brod. Kažu to je nacionalistički, a ja priznajem da jesam bosanskohercegovački nacionalista».