Vaga-zastupnik
278

Haris Pleho - 18. ruka u Skupštini KS: SDA, SBB i DF nemaju moju bezrezervnu podršku

Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik BOSS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Pleho često se u političkim izjavama spominje kao zastupnik čija je uloga da diže ruke u korist SDA. Portal Klix.ba kontaktirao je Plehu kako bi provjerili kakav je njegov stav u vezi s procesima u Sarajevu te da li SDA, SBB i DF imaju njegovu bezrezervnu podršku.

SDA, SBB i DF su uz pomoć ruke Harisa Plehe na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo uspjeli izglasati nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo. Da je kojim slučajem Pleho glasao drugačije, Edin Forto i aktuelni ministri danas bi bili u punim, a ne tehničkim mandatima.

U političkim krugovima već su počele spekulacije o tome da će nova većina morati ispunjavati želje zastupniku Plehi te da posebno strahuje od toga da bi Pleho mogao zatražiti ministarstvo u Vladi KS - to bi značilo da bi se SDA, SBB ili DF morali odreći jednog ministarstva u korist BOSS-ovog zastupnika.

Međutim, Pleho u razgovoru za Klix.ba ističe kako on uopće nije zainteresovan ni za ministarstva u Vladi KS, a ni za bilo koje druge pozicije u vlasti.

"Spekuliše se o mnogim stvarima i ja to uopće neću da komentarišem. Vama prvim govorim, mene to ne interesuje. Za druge stvari uopće nisam pregovarao niti imam namjeru", rekao je Pleho.

Što se tiče rada novog saziva Vlade KS, građanima je poručio da prate njegov rad jer će se vidjeti kako će on podržavati samo ono što je dobro za građane, a da će glasti protiv svega za šta misli da nije u javnom interesu.

Plehu smo direktno pitali da li nova većina u Skupštini KS ima njegovu bezrezervnu podršku, jer se često stvara slika kako on služi samo kao sredstvo za dizanje ruku u korist SDA. On je odgovorio da nema te da će i raditi u interesu građana.

"Svašta se priča. Mene nikad niko nije direktno pitao kakvo je moje razmišljanje i djelovanje. Ja nisam neozbiljan čovjek da neko može sa mnom manipulisati, da imam hipoteku i da se neko može odnositi tako prema meni. Ja garantujem da ću sve što je dobro podržati, a što nije sigurno neću", kazao je Pleho.

On je rekao i da BOSS ima svoje organe, da to nije stranka jedne osobe i da njemu ne pada na pamet da se igra s građanima Kantona Sarajevo.

"Šestorka je bila isključiva da neće razgovarati sa SDA i BOSS-om. Imali su greške, neki su ministri radili dobro i ja ne mogu izmišljati stvari", rekao je Pleho.

Razgovor je zaključio riječima da će "vrijeme i djela pokazati kakav je ko".