Bili veliki prijatelji
34

Haris Pašović: Gubitak Zdravka Grebe je nenadoknadiv za BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Haris Pašović, saradnik i veliki prijatelj Zdravka Grebe, bio je posebno emotivan na današnjoj komemoraciji povodom smrti ovog istaknutog intelektualca, a za portal Klix.ba prisjetio se druženja i projekata na kojima je radio zajedno sa Zdravkom Grebom.

Danas je u sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu u 11 sati održana komemoracija povodom smrti nedavno preminulog prof. dr. Zdravka Grebe. Osim rektora Rifata Škrijelja, prisutnim su se obratili i šefica Katedre za državno i međunarodno javno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasminka Gradaščević-Sijerčić, direktor Mediacentra Boro Kontić i reditelj Haris Pašović.

Posebno emotivan tokom oproštajnog govora bio je Haris Pašović kojeg su, osim poslovnih, sa Zdravkom Grebom vezali i izuzetno duboki prijateljski odnosi.

"Zdravko Grebo je nenadomjestiv. Njegova prisutnost u javnom životu BiH, u univerzitetskom životu BiH i svakodnevnom životu Sarajeva i drugih gradova u koje je odlazio bila je izuzetno značajna. On je bio čovjek bez imalo arogancije u sebi, koji se jednako ponašao s prodavačicom novina, kao i s holandskom kraljicom. On je bio tako neposredan, a toliko značajan u svemu onome što je znao, za šta se borio i za šta je zapravo živio", istakao je Haris Pašović.

On je također kazao da je jedna njihova zajednička prijateljica jutros na društvenim mrežama napisala da je on na fakultetu predavao pravo, ali da je u životu predavao etiku. On je dodao da je sve ono što je Zdravko Grebo radio bilo obilježeno njegovom dubokom vjerom u etiku i u ljudsku dobrotu.

"Kada posmatram Zdravka Grebu kao prijatelja, mogu ustvari kazati da on meni nije bio samo to, on je meni bio familija. On je bio veliki drug, velika raja, mogli smo se zezati, mogli smo provesti sate i sate pričajući o kulturi i umjetnosti. On je bio čovjek širokog znanja tako da smatram da ne postoji čovjek koji ga je znao, a da nema neku posebnu priču s njim", objašnjava Pašović svoj prijateljski odnos s Grebom.

Haris Pašović je posebno emotivno govorio o zajedničkim aktivnostima koje je planirao i provodio zajedno sa Zdravkom Grebom, a koji su, kako navodi ovaj reditelj, rađeni za opće dobro.

"Zdravko i ja smo se zaista puno družili, kako u ratu tako i poslije rata. Također, on i ja smo putovali mnogo puta zajedno. Kada je riječ o anegdotama, Zdravko Grebo, Ismar Hadžiavdić i ja smo zajedno organizirali demonstracije ispred Ambasade Islamske Republike Iran povodom hapšenja reditelja Jafara Panahija. Isto tako, on i ja smo skupa organizirali proteste i ispred Austrijske ambasade u Sarajevu povodom hapšenja Jovana Divjaka. Dakle, naš odnos se mogao definirati kao kombinacija druženja, aktivizma i profesije", dodao je poznati bh. reditelj.

Na samom kraju Haris Pašović je kazao da su svi oni koji su se 90-ih godina zadesili u Sarajevu govorili da je Zdravko Grebo taj koji im je ulijevao nadu da će dobro pobijediti zlo u ratu te je kazao da to najbolje govori kako se on ponašao i šta je govorio u ratom zahvaćenom glavnom gradu BiH.